hamburger-icon

Kliker.info

Globalne posljedice : Kinesko-ruski savez dugoročno loša vijest za dolar

Globalne posljedice : Kinesko-ruski savez dugoročno loša vijest za dolar

28 Maja
03:49 2014
juan55Kinesko-rusko partnerstvo možda neće značiti potres za svjetsku ekonomiju, ali bi mogao donijeti probleme dolaru, piše CNBC.Ovaj savez ima potencijal da potkopa dominaciju američke valute.„Same za sebe, ove aktivnosti neće značiti kraj dolara kao vodeće globalne valute, ali uzevši u obzir mnoge druge aktivnosti, uključujući i frustraciju Saudijske Arabije američkom vanjskom politikom prema Iranu i veliki kineski apetit prema zlatu, ovo predstavlja značajan korak unazad za dolar,“ kaže Jim Rickards, menadžer portfelja u West Shore Groupu i partner u Tangent Capital Partnersu.

Iako detalji rusko-kineskog sporazuma nisu poznati, mnogi analitičari predviđaju da će izvoz nafte značiti direktnu razmjenu kineskog juana u rusku rublju. Tako bi dvije države zaobišle dolar, valutu koja se tradicionalno koristi u naftnim transakcijama i predstavlja najčešću međunarodnu transakcijsku valutu. U međuvremenu, VTB, druga najveća ruska banka, potpisala je s Bank of China sporazum koji podrazumijeva plaćanja u domaćim valutama.Ovome treba dodati i to da je ruski premijer Medvedev tijekom vikenda izjavio da će američke i europske sankcije za Rusiju značiti da će se sve više trgovine naplaćivati u rubljama. Status dolara kao globalne rezervne valute omogućavao je SAD-u da posuđuje ogromne količine novca i time živi znatno iznad svojih mogućnosti. Jednostavno, uvijek je postojala velika potražnja za dolarom. Prema Rickardsu, problem je u tome što u kompleksnim sustavima kakva su globalna financijska tržišta, već i manji trendovi mogu imati katastrofalne posljedice.

„Veliki problem je da SAD uzima vodeću ulogu dolara zdravo za gotovo i time riskira rušenje povjerenja u vlastitu valutu kroz monetarnu politiku FED-a i politiku jeftinog dolara koju provodi Ministarstvo financija. Zasad je povjerenje u dolar visoko, ali ono bi vrlo lako moglo biti potkopano, kao što se dogodilo krajem 70-ih godina,“ kaže Rickards. Garrick Hileman, ekonomski povjesničar u London School of Economics, vjeruje da rusko-kineski sporazum može podići međunarodni značaj juana, koji je svakako kandidat da jednoga dana postane rezervna valuta. Ipak, on je oprezan prema tvrdnji da je status dolara u opasnosti.

„Mnogi faktori otežavaju mogućnost da dolar bude lako zamjenjen, prije svega to su američke ekonomske perspektive i konstantan trgovinski deficit, uključujući i prednosti u sektoru 3D printanja koji bi mogao dovesti do renesanse domaće proizvodnje i potaknuti novu energetsku revoluciju,“ smatra Hileman. Kina je najvažniji vlasnik američkog duga, u njezinom je vlasništvu 3,8 bilijuna dolara rezervi, većina kojih je denominirana u američkoj valuti. Kinezi upozoravaju da će nastojati diverzificirati svoj portfelj izvan dolara i već su prodali dio svog udjela u američkom dolaru. Analitičari vjeruju da snaga eura proizilazi iz kineskih kupovina jedinstvene europske valute, a istodobno Kina je sve veći rival Indiji kao najvećem svjetskom kupcu zlata, pa je očito da bi ova diverzifikacija mogla imati i šire razmjere. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku