hamburger-icon

Kliker.info

Global Times, list kineske vlede poručuje : Zaustavit ćemo SAD ako prvi napadne Sjevernu Koreju

Global Times, list kineske vlede poručuje : Zaustavit ćemo SAD ako prvi napadne Sjevernu Koreju

11 Avgusta
16:12 2017

Ako Sjeverna Koreja napadne Sjedinjene Američke Države, Kina treba ostati neutralna, ali ako SAD napadne prvi i pokuša svrgnuti sjevernokorejsku vladu Kina će ga zaustaviti, piše list kineske vlade.

Predsjednik Donald Trump ponovno je zaoštrio retoriku prema Sjevernoj Koreji i njenom vodstvu, upozorivši Pjongjang da i ne pomišlja na napad na američki pacifički otok Guam “jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće”.

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Pjongjanga, u više navrata je pozivala na mir u sadašnjoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog sjevernokorejskih nuklearnih proba, ali i ponašanjem Južne Koreje i SAD-a, za koje smatra da podižu tenzije, prenosi Hina.

Državni list Global Times, iza kojeg stoji Komunistička partija, napisao je u uvodniku da Peking ne uspijeva uvjeriti ni Washington ni Pjongjang da smire napetosti.

“Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti”, piše list, koji ne predstavlja službeno stajalište vlade.

Jasna poruka

“Kina mora jasno dati do znanja da, ako Sjeverna Koreja prva lansira rakete koje prijete američkom tlu, Kina će ostati neutralna”. Ali, “ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju svrgnuti sjevernokorejski režim i promijeniti političku matricu na Korejskom poluotoku, Kina će ih u tome spriječiti”, piše list.

Kina odavno strahuje da bi sukob na Korejskom poluotoku ili rat mogao potaknuti valove izbjeglica koje bi krenule prema Kini te bi mogao dovesti do ujedinjenja dviju Koreja.

Peking smatra da je Sjeverna Koreja  korisna tampon-zona između Kine i američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji te u Japanu.

Global Times navodi da će se Kina “čvrsto oduprijeti bilo kojoj strani koja želi promijeniti status quo u regijama u kojima su u igri kineski interesi”.

“Korejski poluotok je mjesto gdje se stapaju interesi svih strana i nijedna strana ne bi smjela biti apsolutni dominator u regiji”, navodi list.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku