hamburger-icon

Kliker.info

Glibić razmišlja da li će napustiti funkciju komesara MUP-a HNK!?

Glibić razmišlja da li će napustiti funkciju komesara MUP-a HNK!?

04 Septembra
04:02 2006

Glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder potvrdila je informaciju «Dnevnog avaza» da je šef Evropske policije Vićenco Kopola dan ranije poslao pismo komesaru MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećku Glibiću u kojem od njega zatražio  da odmah prestane obavljati tu dužnost!  – Policijska misija Europske unije već duži vremenski period izražava zabrinutost u vezi s razvojem događaja u Mostaru. Naše je stajalište da bi visoko rangirani policijski dužnosnik koji je predmetom istrage Tužiteljstva BiH proteklih mjeseci i koji je uključen u druge krivične procese, trebao biti suspendiran do okončanja procesa u skladu s najboljom europskom praksom 
To se nije desilo. Izostale su mjere relevantnih organa u tom smjeru. Začuđujuće je što je jedina reakcija koja je uslijedila bio zahtjev komesara Glibića za penzionisanje dvojice policajaca koji su svjedočili protiv njega na sudu!? Ovakva situacija je za nas neprihvatljiva. Stoga je general Kopola odlučio zatražiti od gospodina Glibića da odmah prestane obnašati dužnost policijskog komesara HNK do okončanja procesa, te također da suspendira gospodu Zdravka Žilića i Seada Šehića koji su zajedno s njim predmetom krivične istrage – kazala je Koluder.
  Koluder dodaje da  general Kopola očekuje da se odmah postupi po njegovom zahtjevu. Ukoliko se to ne desi, ističe naša sugovornica, bit će razmotrene i ozbiljnije mjere. Kako «Avaz» saznaje, Kopola je u pismu upućenom  komesaru Glibiću naveo da je o cijelom slučaju upoznao visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šiliniga, koji je obećao da će poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko on ne postupi po njegovim zahtjevima. Komesar policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Glibić izjavio je za Kliker.info da još uvijek odlučio da li će postupiti po zahtjevu šefa Evropske policije (EUPM) Vićenca Kiopole i povući se funkcije.  – Obaviješten sam da je stiglo pismo šefa EUPM-a Vićenca Kopole, ali ga još uvijek nisam  pročitao. Tako da  još uvijek nisam odlučio da li ću  prestati obavljati dužnost komesara. Trebam razmisliti. Prespavati… – rekao je Glibić.   On kaže da je zatečen i da nema komentara na činjenicu da mu šef EUPM-a preporučuje da odstupi sa funkcije zbog optužbi za «neke istraga za koje prvi put čujem i nemam pojma».   –  Prvi put čujem za te istrage, a traži se da moram odstupiti dok se te istrage ne završe. Nije  mi jasno o kojim istragama je riječ. Uostalom svaki građanin može podnijeti prijavu. Dok se ne završi istraga trebam biti van stroja. Ko zna kad će se istraga završiti. Kad bi to bilo za deset godina bio bih sretan. Stalno će biti nova istraga, to je postala moda. Također, prije odlaska s funkcije mi se traži da suspendiram dvojicu najboljih, najodanijih kolega, u koje sam siguran da su profesionalni. Trebam da ih suspendiram, a temeljem čega? Ni Staljin tako nije radio. Kako ću nekog bez dokaza suspendirati?! Da imam ijedan dokument, razmotrio bih, ali nemam  ništa. Tako je to kad se bavite politikom – rekao je Glibić. 

(Kliker.info/Avaz)

Kodno ime «Granit» 

Koluder je pojasnila da je temelj zahtjeva generala Kopole za Glibićevo odstupanje s funkcije istraga Tužilaštva BiH, koju je provela Uprava policije F MUP-a, a  koja se odnosi na kriminal i mahinacije u MUP-u HNK. U Kopolinom pismu je navedeno da se radi o istrazi o slučaju «Granit». Mada u EUPM nisu htjeli potvrditi, «Avaz» saznaje da je slučaj «Granit» zapravo kodno policijsko ime za akciju i istragu koja se provodi u vezi s kriminalom unutar struktura hercegovačke policije.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku