hamburger-icon

Kliker.info

Glavni tužilac Haškog tribunala : Presuda Radovanu Karadžiću za par mjeseci

Glavni tužilac Haškog tribunala : Presuda Radovanu Karadžiću za par mjeseci

05 Oktobra
18:15 2015

bramertz234Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u ponedjeljak kako se presuda Radovanu Karadžiću , bivšem predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, očekuje za par mjeseci, javlja Anadolija.

“Za par sedmica ulazimo u regularnu posjetu, pa ćemo tada govoriti više o tome. Karadžićevu presudu očekujemo u narednih par mjeseci. Što se tiče suđenja [bivšem komnadantu Vojske RS i optuženom za genocid i ratne zločine, generalu] Ratku Mladiću, mi smo u zadnjoj fazi izvođenja dokaza odbrane, a koliko će to trajati ne mogu reći – mjesec, dva ili tri. U slučaju [optuženog za ratne zločine Vojislava) Šešelja, mogu reći ono što sam govorio i ranije – mi tražimo da presuda bude donesena što prije, to nije u našim rukama i moramo čekati”, istakao je Brammerz.

Glavni tužilac ICTY-ja obratio se novinarima pred početak predavanja o temi “Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine” studentima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Iskaz dalo 200 svjedoka

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenih naroda (“plavi šljemovi”) od 1992. do 1995. godine.Nakon proglašenja samozvane republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine, koja je kasnije preimenovana u RS-u, Karadžić je postao njen prvi predsjednik.

U aprilu 1992. godine Karadžić i ostali lideri bosanskih Srba odlaze na Pale, a Vlada RS-a počinje 7. maja 1992. godine realizirati svoju odluku o formiranju sopstvenih oružanih snaga, preuzimanjem srpskog vojnog kadra bivše Jugoslovenske narodne armije iz Bosne i Hercegovine.

Karadžić je, poslije 12 godina skrivanja i bjekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu u Hagu.Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije iskaza 195 svjedoka.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku