hamburger-icon

Kliker.info

Glavni imam u Arizoni: Mali broj Bošnjaka će se vratiti iz Amerike u rodnu Bosnu

Glavni imam u Arizoni: Mali broj Bošnjaka će se vratiti iz Amerike u rodnu Bosnu

09 Jula
23:21 2008

U američkoj državi Arizoni, koja prosječnog Bosanca i Hercegovca uglavnom asocira na  nepregledne panorame pustinje i kaubojske filmove, hiljadama kilometara daleko od rodne Bosne, živi  i značajna  grupa Bošnjaka. Njih je vihor proteklog rata doveo u ovaj dalek i tuđ svijet.  Prema procjenama u Feniksu, glavnom gradu Arizone gdje živi i 90 posto njenog stanovništva, obitava oko 5 hiljada Bošnjaka.

Kako u razgovoru za «Dnevni avaz» kaže njihov duhovni vođa, Sabahudin ef. Ćeman, koji je u Arizonu došao nakon oslobođenja iz zloglasnog konc-logora Omarska, Bošnjaci koji žive u Arizoni dolaze iz svih dijelova BiH. Nešto su brojniji naši sunarodnjaci iz Prijedora i Kozarca, ali ima ih i iz srednje i  istočne Bosne… Po njegovoj ocjeni,  život u Arizoni za Bošnjake je trenutno najpovoljniji.

– Grad Feniks se najviše gradi u zadnjih pet godina u SAD-u. Zato je to za naše ljude to dobro mjesto.  Većina njih  se dobro snašla, imaju svoje privatne biznise – priča nam efendija Ćeman.

Upravo zahvaljujući efendiji Ćemanu gro Bošnjaka okupljen je oko Islamske zajednice.

– U početku je u Islamskoj zajednici bilo nekoliko familija. Sada  su  250 familija  članovi Islamske zajednice i redovne džematlije. Nedavno smo za milion dolara kupili bivšu crkvu od oko 900 kvadratnih metara zatvorenog prostora, na 10 dunuma zemljišta naslonjenog na gradski park te odgovarajući parking, koju smo preuredili u Islamski centar. To je omogućilo bolje uslove rada  – priča nam efendija Ćeman. Posebno ističe činjenicu da su Islamski centar dolazi značajan broj mladi i uspješnih naših ljudi, što je velika nada te zajednice.  

Međutim efendija Ćeman za «Avaz»  otkriva i drugu stranu «američkog sna» Bošnjaka u SAD-u. Naši sunarodnjaci  u Arizoni i  Americi uopće tako se, veli Ćeman, suočavaju sa problemom asimilacije, što prijeti potpunim gubljenjem bošnjačkog identiteta.

– Asimilacija je trenutno najveći problem Bošnjaka u Americi. Istina, jedini način opstanka Bošnjaka u Americi jeste istinska integracija u američko društvo, što ima i dosta pozitivnih stvari, ali u tom slučaju vreba opasnost  asimilacije.  Mi suočavamo sa problemom očuvanja naše islamske  vjere kod Bošnjaka uopće, a zapostavljanje svoje vjere vodi  i zapostavljanju kulture, tradicije, jezika što se onda završi u gubljenju vlastitog identiteta. Jedan dobar primjer asimilacije jeste i to da imamo  dosta miješanih brakova Bošnjaka sa Amerikankama, Meksikankama – kaže efendija Ćeman.

Ističe da je u posebnoj opasnosti  očuvanje svog bosanskog  jezika.

– Većina bošnjačke djece u Arizoni, pa tako i u Americi uopće, nije u mogućnosti da očuva bosanski jezik! Jer većina roditelja po dolasku u SAD je bila u obavezi da radi da bi preživjeli, a djeca su odrastala u veoma teškoj asimilaciji.  Najveći problem Bošnjaka u Americi jeste omladina, odnosno njihovo ispravno usmjeravanje, od čega zavisi naša budućnost u Americi.

Ćeman uzrok asimilacije vidi i u američkom načinu života, koji je, kako ističe, jako zavodljiv.

–  Daje ti se sve, omogućuje ti se da dođeš do svega, da bi postao rob toga. Daje ti se puno toga, ali ti gubiš svoj identitet. To je varka i to je najveća opasnost. Većina našeg naroda zapada upravo u tu situaciju.

Osim toga, sami stil života u Americi  jeste zapostavljanje svojih vrijednosti. Gubljenje ličnog identiteta u Americi je sasvim prihvatljivo. U Americi je na sceni ideologija bez ideologije. Zapostavlja se potpuno duhovni aspekt život i živi se  čisti materijalizam – kaže Ćeman.  

Asimilacija, dodaje, počesto zna završiti i odavanjem Bošnjaka raznim porocima, kojima Amerika obiluje.

– U Americi je društveni život  dosta ugrožen. Jedna od velikih opasnosti je ta «sloboda života» kao što je homoseksualizam, sklapanja brakova između muškaraca i žena, droga, alkohol… Osoba koja nije izgrađena može vrlo lako zapasti u  te lažne slobode  – navodi on. Zbog toga afirmira drugačiji pristup bošnjačkoj omladini, nuđenje alternative negativnom dijelu američkog života alternativu porocima i to kroz stvaranje islamskih centara, koji neće biti samo vjerski, već i duhovni, kulturni i tradicijski centri Bošnjaka.

– Jedini način očuvanja bošnjačke zajednice jeste kroz džemate i islamsku zajednicu. To je jedino što se ne gasi – kaže na kraju efendija Ćeman.  

Efendija Ćeman tvrdi  da se, nažalost, može očekivati kako će se mali broj s Bošnjaka vratiti  iz Amerike u BiH! No, navodi da oni neće nikada prestati biti vezani sa bošnjaštvom. Međutim, da bi te veze bile tješnje po njemu je nephodno je da država na određen način brine o njima. Gorući problem je pitanje državljanstva.

– SAD dopušta dvojno državljanstvo. A većina Bošnjaka želi da dobije američko državljanstvo, jer  putovanja tako daleko lakša. Ako BiH ne prihvatila dvojno državljanstvo bojim se da bi većina, a to su na hiljade Bošnjaka,  i formalno izgubila vezu sa BiH, a to se nikako ne smije dogoditi – kaže efendija Ćeman.  
 

Faruk VELE (Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku