hamburger-icon

Kliker.info

Glas Amerike o Vučićevoj posjeti Washingtonu : : Srbija da odluči na čijoj je strani !?

Glas Amerike o Vučićevoj posjeti Washingtonu : : Srbija da odluči na čijoj je strani !?

16 Jula
07:59 2017
Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog potpredsjednika Mikea Pencea u ponedeljak u SAD prilika je da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koja muče administraciju SAD, prije svih – na čijoj je strani Beograd, ocjenjuje “Glas Amerike”.

Najavljujući  prvi susret Vučića sa novom američkom administracijom i njegovu prvu posjetu SAD otkad je stupio na dužnost predsjednika, Glas Amerike se pita šta bi mogla da bude poruka novom predsjedniku Srbije iz Bijele kuće.

Luke Kofi iz fondacije Heritidge, koja je ideološki bliska novoj administraciji SAD, kaže da bi Bijeloj kući savjetovao da Srbiji prenese snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, “ili će i dalje da flertuje sa Rusijom”.

Kofi pritom smatra da, od svih zemalja jugoistočne Evrope, Srbija vjerovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD.

I Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike je mišljenja da je krajnje vrijeme da Srbija odluči kome će se prikloniti – Zapadu ili Rusiji.

“Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili dio NATO-a ili zapadnog svijeta, i odbace uticaj Rusije”, kaže Bugajski, koji smatra da je Vučićeva posjeta važna jer će, kako navodi, iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade.

Šta se tačno očekuje od Srbije kada je riječ o ruskom humanitarnom centru nije jasno, ali su američki zvaničnici jasno stavili do znanja da je taj centar potencijalni problem, a kao jedno od gorućih pitanja, i to bi moglo da bude tema razgovora Vučića i Pensa, navodi Glas Amerike.

“Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vježbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svjesni”, kaže Kofi.

Istovremeno, Damon Wilson, potpredsjednik Atlantskog saveta, ukazuje da je Srbija ta koja će donijjeti konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom, i ističe da je pitanje za SAD kako da i one ostanu prisutne u Jugoistočnoj Evropi.

“Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru Kfora i Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da Amerika kao sila ostaje tu i ubuduće”, kaže Wilson.

Da se Amerika vraća u Jugoistočnu Evropu i na Balkan, kažu eksperti u Vašingtonu, pokazuju sastanak preds¸jednika Donalda Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena posjeta potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori i Vučićev dolazak u Vašington.

“Imamo mnogo posla, biće i teških pitanja između SAD i Srbije, i ovo je prilika da se od početka riješavaju kako treba. Mislim da je Bijela kuća zainteresovana da sa Srbijom izgradi odnos povjerenja i da u Vašingtonu postoji volja da se Zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Mi vidimo Vučića kao partnera”, navodi Wilson.

Glas Amerike se pita da li će jedna od tema partnerskih razgovora Vučića i Pencea biti i nedostaci demokratije u Srbiji na koje, kako napominje, često ukazuju američke think-tank organizacije i pojedini zvaničnici.

“Poznavaoci prilika vjeruju da će, ako i o tome bude riječi, to vjerovatno ostati iza zatvorenih vrata Bijele kuće”, zaključuje američki multimedijalni servis.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku