hamburger-icon

Kliker.info

Gigantska mreža utajivača poreza : I Balkanci na listi osoba koje su sakrile nevjerovatnih 30 biliona dolara

Gigantska mreža utajivača poreza : I Balkanci na listi osoba koje su sakrile nevjerovatnih 30 biliona dolara

05 Aprila
04:48 2013

„Trikovi bogatih“, naslov je teksta koji je  objavio njemački Sueddeutsche Zeitung, a koji je vjerojatno tek početak objavljivanja podataka o utajivačima poreza, kojima su se više od godinu dana bavili novinari iz 46 zemalja. Materijala ima dovoljno za objavljivanje cijele knjige – 2,5 miliona dokumenata.130.000 imena iz više od 170 zemalja nalazi se među podacima koji su objavljeni, ne samo u Sueddeutsche Zeitungu, već i u brojnim drugim svjetskim medijima. Podaci sadrže detalje o fiktivnim firmama u brojnim zemljama koje važe za porezne oaze. Riječ je o ogromnom materijalu, te o iznimno zanivljivim podacima koje su medijima dostavili anonimni izvori.
 
Poznati, bogati, političari,…
 
Među imenima koja su navedena na listama, a za koja se vjeruje da su utajili porez su, poznate osobe poput pokojnog Guenter Sachsa iz Njemačke, iznimno bogati poput ruskog oligarha i multimilijardera Michaila Friedmana i političari među kojima se pominju filipinska guvernerka i kćer bivšeg diktatora Imee Marcos, a tu su i trgovci oružjem i financijski špekulanti. Dokumenti pokazuju koji sve tajni putevi se koriste kako bi se veliko bogatstvo sakrilo u inozemstvu da bi se izbjeglo plaćanje poreza u zemlji u kojoj se živi. Tragovi vode do tzv. poreznih oaza. Podaci o ukupno deset poreznih oaza pohranjeni su na 260 gigabajta. „Ova istraga razotkriva misteriju offshore sistema i otkriva tajne svijeta poreznih oaza,“ rekao je Gerard Ryle, direktor Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo (ICIJ) koje je rukovodilo procjenom dobijenih podataka. On kaže da je doduše bilo poznato koliko je offshore industrija nepristupačna. „No ipak nas je iznenadilo koliko je velika i rasprostranjena,“ kaže Ryle.
 
Skriveno između 21 do 32 biliona dolara
 
ICIJ je proučavao ove dostavljene podatke ukupno 15 mjeseci u tijesnoj suradnji sa 86 novinara iz 46 zemalja. Među medijima koji su učestvovali u istraživanju su BBC, Guardian, Washington Post, Le Monde, švicarski Sonntagzeitung, a u Njemačkoj Sueddeutshe Zeitung i televizija NDR (Norddeutschland Rundfunk).Masovnim kretanjima novca u okviru offshore industrije – legalnim i ilegalnim – bave se istražitelji i vlade širom svijeta već godinama. Prema jednoj studiji u 2012. godini je u poreznim oazama skriveno između 21 do 32 biliona dolara. Aktualno otkriće bi, smatraju promatrači, moglo pomoći da se ovaj sistem sruši. ICIJ navodi da su u sve upleteni i najveći svjetski financijski koncerni, poput Deutsche Bank, UBS-a ili firme kćeri Credit-Suisse Clariden.Dokumenti obuhvataju vremenski period u proteklih skoro 30 godina. Sadrže činjenice i podatke, podatke o transferu novca, informacije o osnivanju fiktivnih firmi i informacije o povezanosti između koncerna i pojedinaca. Ukupan obim podataka je više od 160 puta veći nego što su dokumenti ambasadorskih depeša koje je objavio WikiLeaks 2010. „Tako nešto još nikada nisam vidio,“ izjavio je ekspert za pitanja poreza Arthur Cockfield za kanadski CBC. Riječ je dakle o najvećem curenju informacija u istoriji koje bi mogle voditi k tome da se osvijetle mračni poslovi oko utaje poreza.

Član  Međunarodnog  konzorcija  istraživačkih novinara je i slovenski slobodni novinar Blaž Zgaga, koji , kako navodi  Juatarnji list  kaže: – Ima dosta imena iz regije, BiH, Hrvatske, Srbije. Građani iz svih zemalja u regiji imaju tamo otvorene neke kompanije. Ali više ćemo moći reći kada završimo istraživanje – rekao je Zgaga. (Kliker.info-DW-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku