hamburger-icon

Kliker.info

George Soros traži promjene : Aktuelna borba protiv droge je veliki neuspjeh

George Soros traži promjene : Aktuelna borba protiv droge je veliki neuspjeh

07 Maja
07:17 2014
Soros1George Soros u autorskom tekstu za Financial Times pledira na zaokret u globalnoj borbi protiv droge.Piše da je rat protiv droge neuspjeh težak bilijun dolara. Više od četiri desetljeća vlade širom svijeta upumpavale su velike količine novca u neučinkovite i represivne napore protiv droge.London School of Economics upravo je završio jedan od najpotpunijih izvještaja o ratu protiv droge. Zaključak kojeg je poduprlo petero dobitnika Nobelove nagrade glasi: donio je više štete nego koristi.

Zabrana droga donijela je procvat crnog tržišta koji se procjenjuje na oko 300 milijardi dolara. Prebacio je teret kontrole droge na proizvođače i tranzitne države poput Afganistana i Meksika. Taj je pristup ignroriao vrlo važnu činjenicu: tržište droge je vrlo prilagodljivo. Represija u jednoj državi donijet će pojavu trgovine negdje drugdje.
Uzmimo za primjer Kolumbiju. Kad su državna tijela uspjela pritisnuti trgovce kokainom, većina kriminalne aktivnosti i nasilja prebacila se u Meksiko. Izvješće LSE procjenjuje da je nakon 2007. kolumbijska politika “zaslužna” za 20-postotni rast stope ubojstava u Meksiku.

Bogota je dugo bila simbol izvoza droge. Eksplozija nelegalne trgovine drogom između 1994. i 2008. objašnjava 25-postotnu stopu ubojstava u Kolumbiji.Sve je to sastavni dio 3.800 ubojstava godišnje koja su povezana s trgovinom drogama. Ovakav tip nasilja uzima veliki ekonomski danak: korporacije odlaze, strane investicije presušuju a građani bježe.Posljedice ne pogađaju samo države proizvođače već i države potrošače. Posebno to vrijedi za SAD koje čine tek 5 posto svjetskog stanovništva, ali čak 25 posto zatvorenih zbog droge. Većina njih su ovisnici o drogama i počinitelji ostalih kaznenih djela koja nisu povezana s nasiljem. Za njih bi vjerojatno tretman lijekovima ili neka druga vrsta odsluženja kazne bili učinkovitiji i jeftiniji a sve u namjeri da se smanji pojava recidivizma.

Širom svijeta, čak 40 posto zatvorenika služi kazne povezane s drogama i ta će brojka zasigurno rasti zbog sve više takvih kaznenih djela u Aziji, Latinskoj Americi i zapadnoj Aziji. Promjena je moguća. Godine 2016. Generalna skupština UN-a razmatrat će trenutno stanje u borbi protiv droge. Izvještaj LSE koji će biti objavljen u srijedu preporučuje vladama da vrhunski prioritet daju dokazanim javnozdrvastvenim politikama usmjerenima na smanjivanje štete na najrizičnijim tržištima.
Vlade širom svijeta trebale bi preispitati svoje politike i pokazati volju da preusmjere sredstva u programe koji daju rezultate. To će spasiti živote i uštedjeti novac, smatra Soros. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku