hamburger-icon

Kliker.info

George Friedman, predsjednik i osnivač obavještajne mreže “Stratfor” : Bosna i Hercegovina ima svijetlu budućnost !

George Friedman, predsjednik i osnivač obavještajne mreže “Stratfor” : Bosna i Hercegovina ima svijetlu budućnost !

22 Septembra
16:36 2015

george-friedman1Bosna i Hercegovina ima svijetlu budućnost, ali samo ako dozvoli svom talentu da se razvije, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” dr. Džordž Fridman (George Friedman), predsjednik i osnivač globalne, nevladine obavještajne mreže “Stratfor”.

Fridman je na čelu organizacije koja već decenijama radi s američkom vladom, ali i drugim svjetskim vladama i međunarodnim organizacijama, dijeleći analizu i informacije te predviđajući globalna i regionalna geopolitička kretanja.

Moćni interesi 

Njihov utjecaj je nemjerljiv, a činjenica da su se našli na meti hakera Wikileaksa govori dovoljno o njihovom utjecaju. Fridman je “Strafor” i formirao netom nakon pada Berlinskog zida i agresije na BiH, te i dalje pomno prati stanje na Balkanu i u BiH. Posebno jer se ove godine obilježava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– BiH, kao i ostale zemlje na Balkanu, ima mogućnost da se vrlo brzo razvije. Ljudi su u vašoj zemlji inteligentni i imaju relativno dobro obrazovanje. Ali, politički procesi često su takvi da bi korištenje i razvijanje tih prednosti moglo biti u suprotnosti s nečijim moćnim interesima na Balkanu. Prema mom mišljenju, BiH ima svijetlu budućnosti, ali samo ako bude mogla osloboditi svoj talent – kaže Fridman.

Na pitanje o ulozi američke vlade u regionu i u BiH te o mogućem novom angažmanu s obzirom na to da su mnoga pitanje neriješena, Fridman kaže da Vašington trenutno ima samo ograničen interes na Balkanu.

– Balkan ne bi trebao očekivati veći američki angažman. Generalno, postoji shvatanje da je vrijeme da Balkan preuzme odgovornost za svoju budućnost. To je moguće izvesti, ali ne znam da će se to i desiti – ističe on.

Govoreći o aktuelnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, Fridman s neskrivenom kritikom navodi da Sirijci nisu problem, već je problem sama Unija.

– Ne postoji izbjeglička kriza u Evropi. Ovo je institucionalna kriza. Svijet je vidio mnoge izbjegličke valove. Evropa je 1945. godine imala mnogo više izbjeglica i očajnika nego onih koji sada dolaze. I tada je bilo teško to rješavati, ali su SAD to uspjele iako su hiljadama kilometara daleko. Mnogi se i sada sjećaju kako je stizala hrana – kaže Fridman.

Nema volje

Prema njemu, ova situacija mogla bi se lako riješiti, samo što Evropi nedostaje volja za tim.

– Niko ovo ne vidi kao evropsku krizu nego kao grčku, makedonsku, srbijansku, mađarsku, austrijsku ili njemačku krizu, ovisno o tome gdje izbjeglice idu. Problem se može riješiti izbjegličkim kampovim i skloništima, ali Evropa neće da uradi ono što je lako i očito – kaže Fridman.

Grčka kriza mogla bi usporiti proširenje

Na pitanje hoće li izbjeglička kriza destabilizirati Evropsku uniju i usporiti proces proširenja na zapadni Balkan, Fridman odgovara da postoje druge opasnosti.

– Procesu proširenja ne prijeti toliko ova kriza koliko prijeti stanje u Grčkoj. Iskustvo s tom državom učinilo je da Njemačka bude mnogo opreznija u vezi sa širenjem Evropske unije – kaže Fridman.

Najveća prijetnja su sputane tenzije

– Rusija i Turska nisu bliska prijetnja Balkanu. Najveća prijetnja Balkanu je sam Balkan. Ima mnogo snaga ispod površine Balkana koje su sada sputane, ali nepredvidljive. Može li Balkan savladati svoje tenzije? To je ključno pitanje – ističe Fridman.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku