hamburger-icon

Kliker.info

Geoffrey Nice optužuje: Revizija presude Izetbegovića nije zanimala, htio me uvući u promašen postupak!

Geoffrey Nice optužuje: Revizija presude Izetbegovića nije zanimala, htio me uvući u promašen postupak!

03 Oktobra
06:30 2020

Prošla su hiljadu tri stotine i tri dana, odnosno više od tri i po godine otkako je odbačen zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. No, što vrijeme više odmiče pojavljuje se sve više dokaza i svjedočenja u prilog tome sa kolikim su nemarom i diletantizmom bošnjački političari, a naročito lider najveće bošnjačke stranke i donedavni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, pristupili ovoj tužbi.

Najnovije takvo svjedočenje dao je Geoffrey Nice, nekadašnji tužitelj haškog tribunala u procesu protiv Slobodana Miloševića (kojem je upravo nuđeno da bude u bh. timu za reviziju) tokom predavanja o Srebrenici koje je 29. septembra ove godine održao na londonskom Gresham Collegeu.

IZETBEGOVIĆ BIO NEZAINTERESIRAN ZA REVIZIJU

Inforadar je u posjedu transkripta ovog predavanja, koje će zasigurno uzburkati javnost i baciti novo svjetlo na predstavu za javnost na koju se, kako se čini, svelo podnošenje zahtjeva za reviziju presude MSP protiv Srbije.

Nekadašnji haški tužitelj, a sada predavač i aktivista za prava žrtava nasilnih sukoba, je u svom predavanju objasnio kako su presudu Međunarodnog suda pravde protiv Srbije iz 2007. mnogi u Bosni i Hercegovini doživjeli kao nezadovoljavajuću.

Foto: Transkript predavanja i svjedočenja Geoffreyja Nicea

„Narod u Bosni je mogao dosta dobiti eventualnom revizijom koja je tehnički bila moguća ukoliko se aplikacija podnese u roku od 10 godina, na bazi novih činjenica. Pravila MSP su prikladnija za slučajeve u kojima, recimo, neka novootkrivena mapa pomogne da se riješi pitanje granice u skladu sa ‘pravom mora’, ali ne predviđa optužbe za kršenje Konvencije o genocidu gdje se novi dokazi pojavljuju u sekvencijalnim suđenjima gdje u svakom od njih isplivaju novi dokazi“, podsjetio je Nice i dodao kako su on i Dr. Nevenka Tromp često ukazivali kako će eventualna revizija biti teška.

Ali, on i Tromp su bili stajališta kako se revizija mora pokušati, jer bi mogla biti uspješna, naročito zbog toga što je presuda iz 2007. donesena uz najžešće moguće neslaganje potpredsjednika Suda, suca Al-Khasawneha, koji je bio za mnogo strožije zaključke protiv Srbije.

U dijelu svog predavanja koji je najzanimljiviji za bh. javnost, Nice otvoreno kaže kako mu se Bakir Izetbegović nije činio zainteresiranim za reviziju:

„U julu 2015. smo zamoljeni da objasnimo svoje stavove predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, sinu pokojnog predsjednika BiH u ratu Alije Izetbegovića, koji je pokrenuo proces pred MSP. Sin se činio kao nesklon da bilo šta poduzme i u našem prisustvu ga je savjetovao neko ko je izgledao jako neprijateljski nastrojen prema onome što smo mi predlagali.“

Nice: Postojao je konstantan pritisak na mene i Dr. Tromp u Sarajevu

Ali bez obzira na to, nakon sastanka su on i Tromp uputili dva pisma sa detaljnim savjetima u kojima su predlagali jednog od najboljih svjetskih eksperata za MSP da, naravno bez naknade, iznese mogućnosti za reviziju koje postoje. Prema Niceu, ta pisma nisu čak ni primljena k znanju, a vrijeme za podnošenje zahtjeva za reviziju je prolazilo. Sljedeći pasus iz transkripta otkriva sav diletantizam kojim se pristupilo procesu revizije – i to već kad je za bilo kakvu ozbiljnu akciju bilo prekasno:

„Pred kraj 2016. godine, pred sam istek roka od 10 godina, iznenada nam se obratio Hasan Čengić sa ponudom da bismo – za početak – trebali biti plaćeni da radimo na reviziji. Neke naknade jesu bile plaćene, ali od anonimne strane iz Turske, ne od vlade za koju smo mi mislili da radimo. Ono što je potom uslijedilo bilo je neobično i u nekim momentima zabavno, ali u drugima krajnje neprijatno. Ukratko, od Dr. Tromp i mene je zatraženo za napišemo zahtjev za reviziju (potpuno nemoguće – nikakav pripremni rad nije bio obavljen), koji bi potom bio predat nekome iz vlade, vjerovatno bh. agentu pred MSP Sakibu Softiću, koji bi ga spojio sa drugim dokumentom kojeg je pripremio bivši američki ambasador za suđenja za ratne zločine David Scheffer. Ali, rečeno mi je da se ne smijem susresti sa g. Schefferom niti ga kontaktirati, da ne smijem vidjeti njegov prijedlog i – po svoj prilici – da ne mogu vidjeti ono što bi proisteklo iz procesa spajanja ova dva dokumenta. Ovaj proces je, kako mi je rečeno, poduzeo niko drugi do sudac koji se nije složio sa presudom u slučaju pred MSP, Al-Khasawneh“.

Foto: Softić i tim podnose zahtjev za reviziju presude

Nice i Tromp se nisu složili sa ovakvim pristupom, iako je on bio praćen jakim pritiscima. Jedino objašnjenje koje su imali jeste da im je ponuđen angažman u poslu koji je unaprijed osuđen na propast samo da bi zbog lične umiješanosti kasnije bili spriječeni da govore o tome kako je deset godina za pripremu kredibilnog zahtjeva za reviziju protraćeno zbog indolentnosti i nesposobnosti bošnjačkih lidera:

HTJELI NA NJIH DA SVALE ODGOVORNOST

„Naravno da sam odbio. Nijedan pravnik ne bi ni razmišljao o tome. Postojao je konstantan pritisak na mene i Dr. Tromp u Sarajevu, zatim u Istanbulu gdje nam je rečeno da dođemo – kako smo tamo shvatili – bez dobrog razloga, i u Hagu, te je ponekad bio na granici zastrašivanja. U međuvremenu smo otkrili kako je predsjednik već znao kako je svaki zahtjev osuđen na propast: da biste podnijeli zahtjev morate imati agenta. Jedini agent, od pokretanja originalnog postupka pred MSP 1993. godine, bio je Sakib Softić i već je postojalo pravno mišljenje koje je čak i dostavljeno Sudu a koje objašnjava zašto on nije legitiman. Mi smo se povukli pretpostavljajući da je jedini pravi plan bio da umiješaju Dr. Tromp i mene u zahtjev koji je osuđen na propast, i da time osiguraju da mi nikad ne otkrijemo javnosti kako je čitavu jednu deceniju vlast iznevjerila narod ne čineći ništa. Softić i Scheffer su sastavili zahtjev koji je neslavno odbačen, što je bilo neizbježno. Sadržaj tog dokumenta nikad nije otkriven onima koji su najviše zainteresirani za njega – građanima BiH“, istakao je Nice.

Prema riječima tužitelja Nicea, Scheffer mu nikad nije odgovorio na zahtjev da objasni šta mu je bilo na umu kad je pristao da učestvuje u tom propalom poduhvatu i da prokomentariše zaključke koje su on i Dr. Tromp izvukli iz ponašanja svih aktera. Tek nakon što je saznao da će Nice obznaniti javnosti okolnosti pod kojima je pripreman zahtjev za reviziju, Scheffer mu se javio i odgovorio kako nije imao pojma da se planira spajanje dva nezavisno rađena prijedloga i kako on ne bi nikad pristao na takav način rada i da mu je bio ozbiljno predložen.

Doduše, Scheffer priznaje kako je moguće da je „neko u Sarajevu“ možda nekad rekao takvo nešto, ali da to nije trebalo uzimati zaozbiljno.

„To zvuči kao nešto što bi Softić rekao“, kaže Nice u svom predavanju.

On još kaže kako se pismeno obraćao svima koji su bili uključeni u ovaj „uznemirujući posao“ i tražio objašnjenje šta ustvari htjelo od njega i Dr. Tromp. Jedini odgovor koji je dobio jeste onaj od advokata kojeg je angažovala bosanska strana u sporu, Phona van den Biesena, koji je rekao da ništa nije znao a i da jeste – pozvao bi se na povjerljivost odnosa advokata i klijenta.

Izetbegović: Teške optužbe prema lideru SDA

Biće zanimljivo čuti šta će o ovom svjedočenju Geoffreya Nice imati da kažu Bakir Izetbegović i najžešće apologete načina na koji je on pristupio procesu revizije.

Podsjetimo, ovaj proces je iskorišten za ko zna koju u nizu manipulaciju osjećajima preživjelih Srebreničana, a u javnosti je vođen pravi linč protiv svakoga ko se usudio uputiti riječi kritike prema očitoj prevari javnosti u režiji predsjednika SDA.

(Inforadar)

Podijeli

7 0 komentara

 1. Dekadens
  Dekadens 03 Oktobra, 08:58

  Da ima ikakvog morala davno bi odstupio. A narod svski put kad glasa dokazuje da ne misli svojom nego glavama svog svestenstva. Mrka kapa, na zalost

  Odgovori
 2. Amir
  Amir 03 Oktobra, 15:02

  izetbegovic zna da su njegovi teroristi carsijski kriminalci zocinci pocinili agresiju na srpsku decu i da su uvukli celi muslimanski narod u njihove zlocine , izetbgovic zna da su muslimani krivi za zlocine protiv covecanstva , a znaju i oni kriminalci koji se pravi fini i zabopravni dok se kao carsijski pacovi skrivaju po rupama u carsiji .

  Odgovori
 3. Jao ovoga majmuns papagajskog mozga
  Jao ovoga majmuns papagajskog mozga 03 Oktobra, 17:10

  Svi svoju djecu pobise samo srbi svoju ne takose. Sram te bilo “Amire”

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 03 Oktobra, 17:40

  DZABE SE CETNICI BORITE DA OCRNITE BOSNJAKE I VASE LAZI DA PRETVARATE U ISTINU, KADA I MALO DIJETE ZNA DA SU SRBI IZVRSILI AGRESIJU NA BiH I GENOCID NAD BOSNJACIMA U CILJU STVARANJA VELIKE SRBIJE I POTPUNOG UNISTENJA BOSNJAKA. VASE IDEOLOGIJE SE NIKADA NECE OSTVARITI, JEDINO VAM OSTAJETE DA PRICATE O VELIKOJ SRBIJI U VASIM MITOVIMA KAO STO SADA PRICATE MITOVE O POBJEDI NA KOSOVU IAKO STE NA KOSOVU IZGUBILI SVE BITKE I SADA STE IZGUBILI I KOSOVO.

  Odgovori
  • Amir
   Amir 04 Oktobra, 16:48

   nemas ti pojma sta se desava oko tebe ili si i ti izetbegovicev carsijski lopov kriminalac i zlocinac pa se pravis lud zbog toga jer te strah onoga sto ti sledi kad muslimanski narod sazna ko su carsijske dzukele muslimani zlocinci koji su krivi za ubistva muslimana u Srebrenici.

   Odgovori
 5. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 04 Oktobra, 21:29

  UPRAVO TI OKORJELI CETNICE, SOVINISTO, NACIONALISTO, NACI-FASISTO, TERORISTO…NEMAS POJMA STA SE DESAVA U SVIJETU, ALI DOBRO ZNAS DA SU SRBI IZVRSILI AGRESIJU NA BiH I GENOCID NAD BOSNJACIMA ALI TI POKUSAJES DA SVOJE LAZI PRETVORIS U ISTINU I DA SVE SRPSKE ZLOCINE KOJI SU UCINILI TVOJI SRBI CETNICI PREBACIS NA BOSNJAKE I ZATO TI U SVAKOM SVOM KOMENTARU MIJENJAS TEZE KAO STO MIJENJAS SVOJE IME I POSTAVLJAS SE KAO BOSNJAK A VIDI SE DA SI OKORJELI CETNIK. HASKI SUD JE DOKUMENTOVAO DA SU SRBI IZVRSILI RATNI ZLOCIN U BiH I GENOCID NAD BOSNJACIMA I HASKI SUD JE MNOGE SRBE PROGLASIO RATNIM ZLOCINCIMA I POZATVARAO IH U MNOGE EVROPSKE ZATVORE KOJI CE LEZATI MNOGO GODINA.

  Odgovori
  • Amir
   Amir 10 Oktobra, 04:26

   ne pobijas ti nikakve lazi nego zelis svojim lazima da pobijes istinu , sramoti si za islam ti carsijski nacisto , nemoralni lopove , teroristo i zlotvore , dzukelo sto napadas decu , ti siris lazi jer si jedan od tih velikoislamskih carsijskih dzukela koji su pobili vlastiti muslimanski narod u Srebrenici i uvuklio celi muslimanski narod u zlocin protiv covecanstva , ceka te vecno podgrejan pakao , ne brini .

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku