hamburger-icon

Kliker.info

“Genocid” dopisan na spomeniku ispred UN-a u Ženevi (VIDEO)

“Genocid” dopisan na spomeniku ispred UN-a u Ženevi (VIDEO)

14 Jula
05:43 2020

Komemorativni skup povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, održan je u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj – Džemata Ženeva i Udruženja Solidarite Bosnie.

Bosanskohercegovački državljani okupili su se na Platou UN-a u Ženevi, gdje je skup, ispred organizatora, otvorio predsjednik džemata Samir Čolić. Pozdravio je prisutne i najavio govornike.

Gosp. Yvar Peterson se obratio prisutnima ispred Udruženja Solidarite Bosnie ukazujući na značaj ovoga skupa i kontinuiranu borbu protiv negatora genocida. Inače, Peterson je jedan od začetnika održavanja “Marša mira”, koji se prvobitno održavao u Švicarskoj da bi se kasnije preselio u BiH.

Abdulkadir Beganović, svjedok koji je preživio dva strijeljanja i tri puta javno svjedočio u Haagu u emotivnom govoru ukazao je na stvari koje nam je činiti kako se genocid ne bi ponovio.

– Čast izuzecima, svi su nas izdali. Uzdajmo se u dragog Allaha i sami u sebe. Obrazujmo našu mladost, poručio je Beganović.

Ispred Udruženja preživjelih Sabahudin Salković pozvao na bolje razumijevanje preživjelih u kontekstu dimenzije trauma sa kojima žive, kao i „očekivanja preživjelih, prvenstveno od visokih svjetskih zvaničnika“.

Preživjeli, Abdurahman Avdić je ukazao na razmjere genocida upoređujući ih sa metodama fašističke Njemačke, koje su imale isti nivo brutalnosti gdje su samo još nedostajale gasne komore.

 
Spomen obilježje „Kamen spavač“ na Trgu UN-a, Ženeva/ Džemat Ženeva

Ambasadorica BiH pri Misiji UN-a u Ženevi, dr. Nermina Kapetanović odala je počast žrtvama genocida i pozvala na podršku Majkama Srebrenice kroz potpisivanje peticije i zahtjeva visokom predstavniku Valentinu Inzku da, konačno, zakonom zabrani negiranje genocida i nagrađivanje presuđenih ratnih zločinaca u Republici Srpskoj.

Potresnu ispovijest je ispričala i Adila Isaković-Čivić kroz scenu odvajanja nje i njenog sina starog svega devet dana prilikom pada Srebrenice.

Na kraju je imam Džemata Ženeva Ibrahim ef. Husanović proučio dovu i pozvao da svako na svoj način oda počast žrtvama genocida: učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća ispred Spomen obilježja Kamen spavač. On je zahvalio pojedinačno preživjelim genocida što su smogli snage da svjedoče, u ovom za njih emocionalno najtežem danu.

Organizatori su posebnu zahvalu uputili gradu Ženevi na kontinuiranoj podršci u promoviranju istine. Naime, grad Ženeva je prije deset godina, kao poklon gradu od strane Džemata Ženeva, a na inicijativu džematlije Šemsudina Salihovića jednog od komandanata Podrinja, postavio spomen obilježje “Kamen spavač” na Trgu UN-a u Ženevi.

Pred samo obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uz svesrdnu pomoć bivšeg gradonačenika Ženeve Remyja Paganija, grad je dao odobrenje da se na spomen obilježju dopiše riječ “genocid”, koja je inicijalno nedostajala.

Organizatori su se zahvalili i prijateljima iz Džemata Annecy (FR), Lausanne, Yverdon, Neuchatel, Udruženju Lillium kao i svima koji su svojim odzivom i učešćem uveličali ovogodišnju komemoraciju.

(Moja BiH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku