hamburger-icon

Kliker.info

Generalni sekretar UN-a upozorava : ‘Svijet je suočen s generacijskom katastrofom‘

Generalni sekretar UN-a upozorava : ‘Svijet je suočen s generacijskom katastrofom‘

05 Augusta
15:58 2020

Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći prekid obrazovanja u povijesti, izjavio je u utorakgeneralni sekretar UN-a Antonio Guterres upozoravajući pritom da to znači se svijet suočava s “generacijskom katastrofom.”

“Sredinom juna  škole su bile zatvorene u više od 160 zemalja što je uticalo na preko milijardu učenika”, rekao je Guterres u video poruci.

Zatvaranje škola pogodilo je 94 posto svjetske učeničke populacije pa čak i do 99 posto u siromašnijim zemljama, podaci su s kojima raspolaže UN.

“Prijeti nam generacijska katastrofa koja bi mogla potrošiti ludski potencijal, potkopati desetljeća napretka i pogoršati ukorijenjene nejednakosti”, dodao je Guterres. “Novi učinci na prehranu djece, brak i rodnu ravnopravnost djece duboko zabrinjavaju”.

Ističući kako je to bio  “određujući trenutak” za djecu i mlade,generalni sekretar  UN-a pozvao je vladajuće da stvore uslove da se učenici što sigurnije vrate u školu, da se zaštite i povećaju budžeti  za obrazovanje te da obrazovne inicijative stignu i do manjinskih skupina, raseljenih osoba i osoba s invaliditetom.

Guterres je također kazao da postoji “generacijska prilika da se preispita obrazovanje” s većim ulaganjima u digitalnu pismenost i korištenjem fleksibilnih metoda isporuke i moderniziranih nastavnih programa.

“Dok se svijet suočava s neodrživim razinama nejednakosti, trebamo obrazovanje koje je veliki izjednačivač više nego ikada”, dodao je Guiterres.

“Sada moramo poduzeti hrabre korake da se stvore uključujući, otporni, kvalitetni obrazovni sustavi koji bi mogli odgovarati zahtjevima budućnosti”, naglasio jegeneralni sekretar  UN-a.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku