hamburger-icon

Kliker.info

Generalna skupština UN : Istorijski sporazum o kontroli oružja

Generalna skupština UN : Istorijski sporazum o kontroli oružja

03 Aprila
03:35 2013

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koju čine 193 članice, u utorak je velikom većinom glasova usvojila prvi u istoriji globalni sporazum o kontroli konvencionalnog naoružanja, koji bi trebalo da reguliše međunarodnu trgovinu oružjem, od lakog naoružanja do tenkova i ratnih brodova, vrijednu oko 70 milijardi eura. Za sporazum su glasale 154 članice, tri su bile protiv, a 23 uzdržane, prenio je Reuters. Tri zemlje članice, Demokratska Narodna Republika Koreja, Iran i Sirija glasale su protiv a 23 države su bile suzdržane. Iran, Sjeverna Koreja i Sirija takođe su blokirale prošle nedjelje u Ujedinjenim nacijama usvajanje prvog globalnog sporazuma o kontroli konvencionalnog naoružanja, koji je trebalo da reguliše međunarodnu trgovinu oružjem.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je tada da je "duboko razočaran" što nije došlo do dogovora oko sporazuma, koji je trebalo da uvede jače nacionalne kontrole na izvoz oružja. Iran, Sirija i Sjeverna Koreja su dva puta blokirale usvajanje sporazuma konsenzusom, na kraju 10-dnevnih mučnih razgovora tokom Konferencije o sporazumu o trgovini oružjem (ATT). Savez zemalja iz cijelog svijeta, nakon ovakvog ishoda razgovora, odlučio je da se obrati Generalnoj skupštini UN na direktno usvajanje sporazuma, gdje može biti usvojen dvotrećinskom većinom. Sporazum je predložila Kenija, a podržale su je 63 države, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska.Da bi sporazum bio važeći, neophodno je da ga ratifikuju parlamenti barem 50 država koje su u utorak glasale „za“. Očekuje se da će taj proces trajati najmanje dvije godine.Ovaj prvi veći sporazum od Sporazuma o zabrani nuklearnih testova iz 1996. godine odnosi se na tenkove, oklopna borbena vozila, artiljerijske sisteme velikog kalibra, borbene avione, helikoptere, brodove, rakete i lansere raketa, kao i na malokalibarsko i lako oružje.Cilj sporazuma je da primora države da uspostave nacionalne kontrole na izvoz oružja.

Države će takođe morati da procjene da li će se oružje koristiti za genocid, ratne zločine, da li će doći u ruke terorista i da li će se koristiti za organizovani kriminal.Organizacija Amnesty International ocijenila je usvajanje sporazuma o globalnoj trgovini konvencionalnim oružjem istorijskim i važnim doprinosom zaštiti ljudskih prava."Svijet je dugo čekao na ovaj istorijski sporazum. Nakon dugih godina zagovaranja većina država se složila da usvoji globalni sporazum koji može da spriječi priliv oružja u zemlje u kojima će biti korišteno za počinjenje zločina", rekao je sa UN-ove konferencije u Njujorku Brajan Vud, nadležan za nadzor oružja i ljudska prava u Amnesty Internationalu."Uporkos duboko ciničnom pokušaju Irana, Sjeverne Koreje i Sirije da ga spriječe, velika većina država svijeta je iskazala glasnu podršku tom sporazumu koji će sačuvati živote i u čijem je centru zaštita ljudskih prava", ocijenio je Vud. U UN-ovoj Generalnoj skupštini 154 države glasale su za usvajanje sporazuma nekoliko dana pošto su Iran, Sjeverna Koreja i Sirija, "tri zemlje koje krše ljudska prava i nalaze se pod nekim oblikom sankcija UN-a, izvele ciničan pokušaj da ga blokiraju", podsjetio je Amnesty International u svom saopštenju i naveo da su te tri države jedine glasale protiv sporazuma dok su 23 države bile suzdržane. (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku