hamburger-icon

Kliker.info

General Milojčić : Pješadijska jedinica OSBiH u septembru odlazi u Afganistan?

General Milojčić : Pješadijska jedinica OSBiH u septembru odlazi u Afganistan?

09 Jula
05:42 2010

Bosna i Hercegovina proširuje vojnu misiju u Afganistanu (ISAF). Trenutno su aktuelne tri odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH na ovo područje.Prva odluka za koju bi Državni parlament trebao dati zeleno svjetlo jeste upućivanje četiri podoficira u Regionalnu komandu Sjever u okviru njemačkog kontingenta, koji bi se pridružili osmorici naših oficira koji su  već tamo. Druga odluka odnosi se na slanje deset instruktora iz BiH za obuku pripadnika vojne policije Afganistanske nacionalne armije u ovu opasnu zemlju. I treća obuhvata slanje 45 pripadnika pješadijske jedinice u okviru danskog kontingenta u opasnu provinciju Helmand.

– Ova jedinica imala bi misiju osiguravanja baza. Za sada se zna da ide 45 pripadnika OSBiH. Prije nekoliko dana ovdje je boravila danska delegacija i otvorili smo pitanja šta su obaveze jedne i druge strane. Očekujem u narednih 60 dana da bi mogao biti potpisan sporazum u vezi s detaljima pregovora – rekao je jučer za "Dnevni avaz" generalpukovnik Miladin Milojčić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH.Tema razgovora dvije delegacije, kako nam je prenio prvi čovjek OSBiH, bila je i obuka naših vojnika za misiju u okviru danskog kontingenta u Afganistanu. – Certificiranje naših vojnika obavit će pripadnici danskih oružanih snaga. Očekujem da bi provjera trebala biti obavljena početkom devetog mjeseca. Naša jedinica bit će tada spremna da možemo krenuti. No, sve je pod uslovom da čitav proces odlučivanja do Parlamenta BiH prođe proceduru – ogradio se Milojčić.

On je naveo da, u skladu sa Zakonom o upućivanju pripadnika OSBiH i drugih državnih službenika, sve tri odluke mora potvrditi Parlament BiH.Deset bh. instruktora koji će obučavati pripadnike vojne policije Afganistanske nacionalne armije vrijeme do odlaska u Afganistan provode učeći engleski jezik. Tako će potpuno spremni preuzeti misiju u toj zemlji.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku