hamburger-icon

Kliker.info

Gates mijenja svijet : “Moramo pronaæi naèin kako da kapitalizam, koji služi bogatima, jednako tako služi i siromašnima”

Gates mijenja svijet : “Moramo pronaæi naèin kako da kapitalizam, koji služi bogatima, jednako tako služi i siromašnima”

26 Januara
04:19 2008

Zahtjevi za idejama koje bi iskoristile globalizaciju kako bi se kapitalizam preobrazio na korist čovječanstva dominirali su raspravama na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u petak, u kojima su uz ostale sudjelovali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, britanski premijer Gordon Brown i glazbenik Bono. Glavni tajnik UN-a upozorio je da milenijski ciljevi, koji su postavljeni 2000., neće biti ostvareni ako se ne pojave "svježe ideje i poticaji za razmišljanje". Rasprave u petak bile su pod dojmom nastupa osnivača Microsofta Billa Gatesa. U svom govoru dan prije Gates je kritizirao svijet u kojem su najbogatiji dobili najviše, a najsiromašniji najmanje te u kojem milijarda ljudi živi s manje od dolara na dan. "Moramo pronaći način kako da kapitalizam, koji služi bogatima, jednako tako služi i siromašnima", rekao je Gates.Pjevač irske rok grupe U2 Bono u svome je nastupu u petak ustvrdio da je Gates već jednom promijenio svijet i upitao se "hoće li on to još jednom učiniti". Samo "kreativni kapitalizam" može dovesti do ispunjenja ciljeva UN-a kao što su smanjenje za polovicu broja najsiromašnijih, osnovno školsko obrazovanje za svu djecu i smanjenje smrtnosti djece mlađe od pet godina do 2015. godine, ustvrdio je glazbenik podržavajući poruke Gatesa. Drugi su naraštaji slali ljude na mjesec, a mi ne možemo poslati svako dijete u školu", izjavio je Bono. Britanski premijer Brown također je pohvalio Gatesovu ideju. "Poduzeća trebaju ozbiljno shvatiti socijalnu odgovornost i u njoj vidjeti svoj temeljni posao, trebaju postati partneri vlada", poručio je Brown najavljujući za maj konferenciju u Londonu koja bi se trebala baviti upravo socijalnom odgovornošću poduzeća. Ta će tema, prema Brownovim riječima, biti i na dnevnom redu sastanka na vrhu Evropske unije u junu kao i na sastanku država članica G-8 u Japanu. "To je jedinstven, dosad neviđen poziv na akciju, upućen svim poduzećima u privatnom sektoru, svim nevladinim organizacijama kao i svim vladama", naglasio je Brown. Glavni tajnik UN-a Ki-moon upozorio je na prepreke ostvarivanju milenijskih ciljeva. "Previše je država zaostalo. Potrebne su nam svježe ideje i svježi pristupi. Neprihvatljivo je da djeca umiru od gladi svaki dan, svakih pet sekundi", izjavio je Ki-moon na pres-konferenciji u kongresnom centru u Davosu. Supredsjednica koncerna Pepsi Indra Nooyi pozvala je na mobilizaciju poduzeća i emocionalni utjecaj na zaposlenike kako bi se razvio osjećaj za pitanje siromaštva. Istovremeno je upozorila na to da tvrtke same ne mogu razviti energiju koja je potrebna za akciju. "Vlade moraju prihvatiti činjenicu da je privatno gospodarstvo dobra snaga za društvo", izjavila je Nooyi. Jordanska kraljica Rania, prenosi Hina, pozvala je sudionike foruma u Davosu na "humanizaciju globalizacije" koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta umjesto njihova ukidanja.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku