hamburger-icon

Kliker.info

Ganić: Ugovor sa TLM nije čvrstog karaktera

Ganić: Ugovor sa TLM nije čvrstog karaktera

19 Aprila
05:23 2007

Nakon jučerašnjeg sastanka sa menadžmentom «Aluminija» u Mostara, direktor Agencije za privatizaciju (APF) Enes Ganić izjavio je novinarima da sporni petogodišnji ugovor mostarskog kombinata i Tvornice lakih metara (TLM) o isporuci aluminijskih blokova i trupaca, ipak,  «nije čvrstog karaktera i može se otkazati  u  predviđenim rokovima» ..
– Moći će doći do popravke ukoliko najbolji od kupaca «Aluminija» odluči ugovor revidirati i tražiti neki novi. Dakle,  Ugovor nije sastavljen  u takvoj formi da je nepromjenjiv, a kako se sumnjalo – rekao je Ganić nakon sastanka u «Aluminiju». Po mišljenju Ganića, navedeni ugovor neće  imati utjecaja na  pozicije ponuđača   neće dovesti u povoljniji položaj niti jednog od ponuđača.
  Predmetni ugovor nema bitnijeg utjecaja na  činjenice koje su navedene u informacionom memorandumu koji je dostavljen svim zainteresiranim ponuđačima  u postupku  privatizacije  Aluminija d.d. Mostar,  jer neće promijeniti učešće TLM u ukupnoj prodaji. Znači,  ovaj ugovor  neće povećati procent prodaje količine koje se prodaju TLM-u od strane Aluminija – istakao je Ganić. On tvrdi da informacioni memorandum koje je  preuzelo  osam do sada prijavljenih  evropskih i svjetskih kompanija sadrži svi ugovori o dugoročnoj  poslovnoj  saradnaji,   koji su od 1997  do danas evidentirani.
Odgovarajući na pitanje novinara šta je prednost ovog ugovora Ganić je odgovorio  da je njima utvrđena je količina o isporuci aluminija  za TLM koja se kreće u granicama  i dosadašnjih isporuka i  TLM     kao kupac učestvuje u nastavku poslovne suradnje u procentu od  31 posto. Dodao je da je ovim ugovorom  «Aluminij» ima definisanu  stalnu utvrđenu  količinu električne energije , bez obzira na poremećaje  koji se mogu desiti na bh. tržištu, što predstavlja   povoljnost za novog investitora. Definisana je i stalna cijena struje vezana za ovu isporuku.
Komentirajući izjavu ministra energetike, industrije i rudarstva Vahida Heće da spomenuti ugovor sa TLM-om nije smio biti potpisan i da je riječ o krivičnom djelu, Ganić je kazao da ministar Hećo
  vjerovatno nije imao potpunu informaciju.
Radi se o tome da je  menadžment zaključio ugovor  i da je o tome  trebalo biti informirano  i resorno ministastvo, ali to nije učinjeno. Naravno da će  izazvati odredne sumnje  ministara, ako informacije o potpisivanju ugovora do njega nisu  zvaničnim putem i na način kako se to radi u poslovnom  svijetu  – objasnio je Ganić. Govoreći i o privatizaciji «Aluminija» Ganić je rekao  da će komisija za prodaju kompanije   nastojati da Vladi predloži najbolje i najkvalitetnije kompanije. Dodaje da će Vlada odlučiti  da li će preferirati nekoga domaćeg ili nekog stranog kupca..  Kazao je da će najbolje  ponude   će biti predložene Vladi F BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku