hamburger-icon

Kliker.info

Galbraith protiv Montgomeryja : Referendum u Republici Srpskoj kao nagrada za genocid

Galbraith protiv Montgomeryja : Referendum u Republici Srpskoj kao nagrada za genocid

12 Juna
05:57 2009

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith reagirao je danas u New York Timesu na komentar svoga nasljednika na tom mjestu Williama Montgomeryja, a njegova glavna teza – vrlo kratkog odgovora jest da je međunarodna zajednica omogućavanjem referenduma o neovisnosti za Republiku Srpsku zapravo nagradila genocid i druge strašne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima koji su živjeli na tome području.
Opstojnost na genocidu
“William Montgomery piše da je proveo petnaest godina promovirajući politiku čiji je cilj bio očuvati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a za koju je tek sada shvatio da je bila
potpuno pogrešna. Entitet bosanskih Srba postoji do danas na okupiranoj zemlji zato što su nekadašnji ratni lideri izvršili genocid nad Bošnjacima i Hrvatima.I dok se razmišlja o tome da bi neovisnost za bosanske Srbe mogla biti pravedna i voditi k većoj stabilnosti, međunarodna zajednica ima puno veći interes u tome da ne nagradi genocid i druge strašne zločine”, kaže Peter Galbraith, čovjek koji je u Hrvatskoj proveo pet godina (od 1993. do 1998. godine), ključnih za dublje razumijevanje onoga što se događalo u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini. K tome, bio je i diplomat koji je aktivno sudjelovao u pregovorima s krajinskim Srbima, ali i u kreiranju Daytonskog sporazuma.
Vjerodostojnost Haaga
Galbraith također upozorava da bi eventualni referendum o neovisnosti mogao ozbiljno narušiti i vjerodostojnost Haaškog suda, osobito u trenucima u kojima se iščekuje početak suđenja Radovanu Karadžiću.“Kada bi se dogodio takav referendum, to bi bilo opravdanje za sve poteze te zločinačke i genocidne politike zbog koje će Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskih Srba, uskoro izaći pred lice pravde”, napisao je Galbraith u svome kratkom, ali vrlo odrješitom komentaru na za njemu očito nebulozne prijedloge svoga bivšega kolege. (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku