hamburger-icon

Kliker.info

Gadafijev mu novac došao glave : Uhapšen bivši francuski predsjednik Sarkozi!

Gadafijev mu novac došao glave : Uhapšen bivši francuski predsjednik Sarkozi!

01 Jula
17:43 2014

sarkosi2Bivši francuski predsjednik, Nikola Sarkozi priveden je danas u policiju zbog navodne zloupotrebe službenog položaja u vrijeme dok je bio na mjestu šefa države, saznaje se iz izvora francuskog pravosuđa.Sarkozi je u stanicu istražne policije u Nanteru stigao malo prije 8:00 sati, u automobilu sa zatamnjenim staklima. Njegov advokat Tjeri Ercog od ponedjeljka je u pritvoru, kao i dvojica državnih tužilaca Kasacionog suda, Žilber Aziber i Patrik Sasu.Kako se saznaje, istražitelji nastoje da utvrde da li je Sakrozi, uz podršku Ercoga, pokušao od sudija da dobije informaciju o istrazi koja se ticala njega samog, a da je zauzvrat obećao prestižne položaje u Monaku.

Istražitelji će moći da zadrže bivšeg predsjednika na ispitivanju 24 sata, što može da bude produženo na najviše 48 sati. Oni nastoje da utvrde da li je Sarkozi, uz pomoć advokata Erzoga, pokušao da od državnog tužioca Azibera izvuče povjerljive informacije vezane za proces protiv bivšeg šefa države u “aferi Betankur” i tako utiče na tok suđenja. Riječ je o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije “Loreal” milijarderke Lilijan Betankur.

Pobijedio zahvaljujući Gadafijevom novcu?

Istražitelji, takođe, sumnjaju da je Sarkozi znao da njegov mobilni telefon prisluškuju sudije koje su radile na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje njegove predizborne kampanje 2007. godine, sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.Sarkozi je navodno pobijedio na izborima za predsjednika 2007. godine uz pomoć 50 miliona evra koje mu je poslao Gadafi, kao i uz pomoć “novčanih pošiljki” Lilijan Betankur.

Sarkozi odbacuje tvrdnje o Gadafijevoj pomoći kao “smiješne”, a istraga u vezi sa tim je u toku, dok je prošle godine oslobođen optužbi da je uzimao novac od Betankur u trenutku kada ona nije bila svjesna svojih postupaka.Kako javljaju mediji Sarkozi je uhapšen u Nanteru, nedaleko od Pariza. Prema najnovijim informacijama on se sam pojavio danas (1.7.) u policiji radi ispitivanja po optužbi za korupciju.Ovaj događaj bi mogao umanjiti šanse Nikole Sarkozija da se opet kandiduje na izborima 2017. godine. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku