hamburger-icon

Kliker.info

G20 : Historijske mjere svjetskih čelnika (Video)

G20 : Historijske mjere svjetskih čelnika (Video)

02 Aprila
18:29 2009

    Svjetski lideri, okupljeni na samitu Grupe 20 složili su se da utrostruče sredstva MMF-a kako bi se izborili sa najgorom ekonomskom krizom od one 30-tih godina prošlog vijeka. Na samitu je odlučeno i da, uz povećanje sredstava za Svijetsku banku, bude deblokirano 1.000 milijardi dolara.Učesnici samita dogovorili su se u londonu da se za potrebe MMF-a izdvoji dodatnih 500 milijardi dolara, izjavio je britanski premijer Gordon Braun.On je novinarima rekao da će preko MMF i drugih finansijskih institucija biti izdvojeno ukupno 1.100 milijardi dolara za borbu protiv posljedica finansijske krize u svijetu. To praktično znači da će sredstva MMF-a biti utrostručena.

 "Ovo je dan u kojem se svijet ujedinio kako bi uzvratio udarac u borbi sa recesijom. Ne samo na riječima već i s planom za globalni oporavak i reformama s jasnim vremenskim okvirom", rekao je Braun. Britanski premijer naglasio je da će za pomoć u finansiranju međunarodne trgovine biti izdvojeno 250 milijardi eura u naredne dvije godine. Braun je podvukao da se radi o najvećim stimulativnim mjerama u svetskoj ekonomiji koje su ikada do sada usvojene. On je dodao da su se učesnici samita u Londonu složili i da zemljama u razvoju bude data veća uloga u međunarodnim finansijskim institucijama.

Britanski premijer je reako i da su se lideri G20 složili da se više ne smije tolerisati da neke države budu "poreski rajevi na zemlji". Takođe je naglasio da se mora stati na put praksi da se čuva tajnost bankovnih podataka.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi kazao je da su rezultati postignuti na samitu u Londonu iznad svih očekivanja. "Od Breton Vudsa, svijet  je živio po jednom finasijskom modelu, anglo-saksonskom. Nije na meni da ga kritikujem, on je imao svoje prednosti, ali jasno je da je danas okrenuta nova stranica", naglasio je Sarkozi. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da je na samitu postignut istorijski kompromis, kao i da će finansijske i ekonomske mjere, oko kojih je postignuta saglasnost, dati svijetu "jasniju arhitekturu finansijskog tržišta". Lideri G20 postigli su dogovor i oko toga da se ukine praksa protekcionističkog ponašanja u pojedinim zemljama .

Jedan evropski diplomata rekao je Rojtersu da je na samitu postignut dogovor i da se hitno ubrzaju pregovori iz Dohe o liberalizaciji tržišta, što će biti pokrenuto već na samitu G8 u julu. Poslije pojavljivanja vijesti da je postignut dogovor na samitu u Londonu, indeksi na evropskim berzama skočili su za pet odsto, indeks Nikei u Japnu skočio je za 4,4 odsto, dok je Nasdak na Vol stritu zabiljeležio skok od četiri odsto. Cijena nafte takođe je skočila – na 52 dolara. G20 se prvi put sastala u Berlinu decembra 1999. Stvorena je kao odgovor na azijsku finansijsku krizu 1997-98, koja je ukazala na potrebu da se zemlje u ubrzanom razvoju uključe u svjetsku ekonomsku raspravu i regulativu. Devetnast članica grupe su: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD. Evropska unija je takođe članica, koju predstavljaju rotirajuće predsjedništvo i Evropska centralna banka. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20 sastaju se svake godine. U G20 se stvara oko 90 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, obavlja se 80 procenata svjetske trgovine (uključujući razmjenu unutar EU) i u njenom okviru živi dvije trećine svjetskog stanovništva. (Kliker.info-Beta)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku