hamburger-icon

Kliker.info

FTV saznaje : Kasumović prihvatio kandidaturu za mjesto novog premijera

FTV saznaje : Kasumović prihvatio kandidaturu za mjesto novog premijera

04 Juna
15:09 2009

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH, dao je pristanak predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću da će, ako to prihvati i Predsjedništvo SDA, biti novi federalni premijer. Međutim, Kasumović nije jedini kandidat koji je pristao da preuzme ovu funkciju, te će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo SDA, koje bi trebalo biti izabrano u sljedeći četvrtak, kada ističe i rok koji je SDA postavila za prijedlog novog federalnog premijera.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kategoričan je da neće govoriti o imenima kandidata, te da će izaći u javnost samo s jednim imenom – kada bude imao prijedlog novog premijera. A dosad su u javnosti spominjani dr. Muris Čičić, Fadil Novalić, Izudin Ahmetlić, Denis Zvizdić, te Sanjin Halimović, koji je FTV-u kazao da još nije pozvan na konsultacije sa Tihićem. Sigurno je jedno – Sulejman Tihić neće biti kandidat za premijera.

Od dogovora i konsenzusa vladajuće četvorke u Federaciji zavisi raspored ministarskih mjesta u budućoj Vladi. Poznato je da SDA i HDZ BiH odavno zagovaraju rekonstrukciju jer nisu zadovoljni kako je Vlada dosad radila. Druga priča su koalicioni partneri – Stranka za BiH i HDZ 90, koji nisu za rekonstrukciju. U SDA lobiraju da se sastanak parlamentarne većine održi već u utorak radi postizanja dogovora o personalnom sastavu i vrućoj premijerskoj fotelji. Međutim, novi način rada Vlade – trošenje u granicama mogućnosti, za naš komplicirani sistem odlučivanja doima se kao gotovo nemoguća misija. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku