hamburger-icon

Kliker.info

„Friends of Europe“ : Ako Macron pobijedi, EU formira vojsku koja bi mogla postati najveći poslodavac u BIH

„Friends of Europe“ : Ako Macron pobijedi, EU formira vojsku koja bi mogla postati najveći poslodavac u BIH

26 Aprila
07:16 2017

Francuska bi mogla biti vodeća sila u uspostavi evropskih vojnih snaga, ukoliko, prema očekivanjima, Emmanuel Macron pobjedi u drugom krugu predsjedničkih izbora, navodi se u danas objavljenom specijalnom izvještaju organizacije „Friends of Europe“.

Stručnjaci i analitičari ove ugledne organizacije sa sjedištem u Briselu istraživali su opcije razvoja sigurnosnog i odbrambenog sektora u Francuskoj, a koji će imati ključni utjecaj na budućnost Evropske unije i Evrope u cijelini.

– Francuska je danas najvažnija za odbranu Evrope. Nakon izlaska Velike Britanije, ona će biti jedina nuklearna sila u EU i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Pravac koji Francuska odabere oblikovat će perspektivu cijele Unije u narednim godinama – navodi se u studiji.

Naglašava se ulogu francuskih vojnih snaga tokom prethodnih desetljeća, posebno u operacijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te ističe da će u budućnosti ona postati i mnogo važnija, uprkos činjenici da je njen utjecaj u EU u padu u odnosu na Njemačku, a zbog ekonomske stagnacije Francuske i uspona Berlina.

–  Ali, Francuska je vojno angažirana u svijetu više nego ijedna druga članica EU – navedeno je u izvještaju.

Nakon niza terorističkih napada u Parizu 2015. godine glavno pitanje sigurnosti u Francuskoj postala je borba protiv terorizma. Cinici iz SAD su zaključili da je to odgovor Francuskoj koja se protivila vojnoj akciji u Iraku 2003. godine, kaže se u dokumentu.

Građani očekuju jačanje unutrašnje sigurnosti, no stručnjaci upozoravaju da se ni bitka na međunarodnom planu ne smije zapostaviti, smatraju eksperti organizacije „Friends of Europe“, analizirajući i mogućnosti i pravce jačanja francuske vojne moći.

Danas je Pariz neizostavan partner SAD u vojnim akcijama u Africi i na Bliskom istoku. Ali, kako navodi studija, temelj za francusku odluku o tome kojim pravcem će krenuti bit će „četiri jahača apokalipse: Trump, Brexit, Putin i ISIL, te u manjem dijelu Turska”.

–  Budući predsjednik Francuske će se morati suočiti sa neizvjesnostima na globalnom planu i dugoročnim rizicima. Stoga postoje četiri moguća scenarija od kojih svaki nosi svoje mane i pozitivne strane – navedeno je.

Prvi scenarij bi od Francuske napravio „usamljenog vuka“ koji bi razvijao svoj sistem odbrane i fokusirao se na svoje granice i sigurnost, neovisno od međunarodnih partnera. Ukoliko bi pobijedila Marine Le Pen, ovo je najvjerovatniji scenarij.

Međutim, ako Macron pobijedi, Francuska bi mogla biti lider uspostave evropskih sigurnosnih snaga, faktički, vojske koja bi se angažirala tamo gdje NATO nije spreman. Bila bi to stalna vojna struktura koja bi zahtijevala zajedničko finansiranje. Druge moguće opcije su bilateralno povezivanje Francuske s pojedinim članicama, Njemačkom, Italijom, Španijom ili Poljskom te jačanje „evropskog krila“ NATO saveza.

Uprkos tome što će biti važan i ishod parlamentarnih izbora u junu, odluka o budućnosti će ovisiti ponajviše od novog šefa Elizejske palače. Mnogi, navodi se u studiji, još nisu svjesni koliko će pravac koji Francuska odabere u pogledu odbrane imati posljedica ne samo po njene građane nego i po cijelu Evropu.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku