hamburger-icon

Kliker.info

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Grčki dobrovoljci učstvovali u srebreničom pokolju

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Grčki dobrovoljci učstvovali u srebreničom pokolju

03 Avgusta
22:58 2009

Njemački list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ u svom izdanju od ponedjeljka , pod naslovom „Grci sudjelovali u masakru“, donosi tekst o učešću grčkih dobrovoljaca u ratu u Bosni i Hercegovini. „Prvi put su bivši dobrovoljci u Grčkoj javno priznali da su uz podršku Atine učestvovali u ratu u Bosni i Hercegovini na srbijanskoj strani te da su možda i direktno sudjelovali u masakru u Srebrenici. Stavros Vitalis, koji je za vrijeme rata koordinirao raspoređivanje grčkih jedinica u okviru podrške bosanskim Srbima, u svom saopštenju ukazuje na postojanje ‘dogovora’ sa vojnim vodstvom bosanskih Srba o tome da se svi grčki dobrovoljci integriraju u vojsku Republike Srpske. Vitalis, međutim, navodi da njima nije bilo dozvoljeno da sudjeluju u borbenim peracijama. To je također važilo – ističe dalje Vitalis – i prilikom zauzimanja UN-ove zaštićene zone od strane Srba u julu 1995. Nakon što su preuzele kontrolu nad Srebrenicom, trupe generala Mladića su tamo ubile više od 7.000 muslimana, muškaraca i mladih.

Grčke dobrovoljce u ratu u BiH podržavali i grčki političari                            Bivši grčki premijer Andreas Papandreou .Grčki dobrovoljci su, prema navodima Vitalisa, tada uživali ne samo široku podršku stanovništva njihove zemlje, nego je, s obzirom na ‘toplo prijateljstvo’ koje je postojalo između dugogodišnjeg premijera Grčke Andreasa Papandreoua i bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, podrška također dolazila i od grčkih političara," piše u svome današnjem izdanju  Frankfurter Allgemeine Zeitung. Osvrćući se na podršku Papandreoua, list dalje piše: "Grčke dobrovoljce je prije svih podržavao Papandreouov PASOK, Panhelenski socijalistički pokret, rekao je Vitalis, inače član organizacije ‘Panhelenski makedonski front’, koji okuplja grčke šovinste. Ta organizacija već godinama osporava priznavanje susjedne Makedonije zbog njenog imena.

Vitalisovo saopštenje je dospjelo u javnost zajedno sa jednom tužbom za klevetu. Vitalis se naime potrudio da se ta tužba podigne protiv poznatog publiciste iz Atine Takisa Michasa. On je još 2002. u svojoj knjizi, objavljenoj u Sjedinjenim Američkim Državama pod naslovom ‘Nesveta alijansa – Grčka i Miloševićeva Srbija’, pisao o umiješanosti Atine u zločine na Balkanu. Povod za najnoviju tužbu protiv njega je bio jedan članak objavljen u grčkom dnevnom listu ‘Eleftherotypia’, u kojem Michas ponovo ukazuje na grčko sudjelovanje u ‘pokolju’ u Srebrenici. Prema navodima Michasa, državno tužilaštvo sada kao svjedoke namjerava da sasluša i nekada vodeće političare ‘PASOK-a’ te vladajuće Nove demokratije“, piše njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku