hamburger-icon

Kliker.info

Franjo protiv Međugorja : ‘Vjernici ne trebaju prisustvovati događajima koji promiču takozvane vidioce…’

Franjo protiv Međugorja : ‘Vjernici ne trebaju prisustvovati događajima koji promiču takozvane vidioce…’

16 Marta
15:28 2015

Franjogospa11Za srijedu je u St. Louisu (američka savezna država Missouri) bio najavljen nastup međugorskog vidioca Ivana Dragičevića, pod naslovom: “Večer s Bogorodicom i Ivanom Dragičevićem”. Tu zanimljivu večer najavila je Zaklada blažene Catharine Emmerich – ali je najava prvo iščezla bez objašnjenja, a onda je tek obznanjeno da je prispio kratak dopis mjesnog nadbiskupa Roberta Carlsona u kojemu se kaže:

“Primio sam zahtjev Kongregacije za nauk vjere da podsjetim svakoga da ne treba nazočiti događajima u kojima se promiču takozvani vidioci iz Međugorja i posebno g. Ivan Dragičević. Molim vas da o tome obavijestite vjernike laike.Jedan je događaj bio najavljen za 18. marta koji je sada otkazan. Nijedan takav događaj ne smije biti zakazan.”

Zaključak iz Zadra

Iz nadbiskupova okruženja podsjetili su da je Kongregacija za nauk vjere još preklani, preko Apostolske nuncijature u Sjedinjenim Državama Amerike, zabranila i klericima i laicima katoličke vjeroispovijesti sudjelovati bilo u čemu što bi se doimalo kao službeno prihvaćanje vjerodostojnosti “međugorskih fenomena”. Tom prilikom je apostolski nuncij nadbiskup Carlo Maria Viganň posebno naglasio da se baš Ivan Dragičević sprema pohoditi neke američke katoličke sredine te se najavljuje da će tom prilikom imati “viđenje Bogorodice”.

Zabrana je stigla izravno od kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, koji se pak pozvao na zaključke tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije s njezina zadarskog zasjedanja 10. aprila 1991. Ona je tada ocijenila kako u Međugorju “nisu utvrđene nadnaravne pojave” i kako treba nastaviti pomno istraživati međugorska zbivanja. Na te se zaključke, uostalom, dok je na dužnosti prefekta još bio tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, pozvao u svojim uputama tadašnji tajnik iste Kongregacije Tarcisio Bertone, kasniji kardinal državni tajnik istoga Ratzingera kao pape Benedikta XVI.

Istražno povjerenstvo

Na “međugorski fenomen” se preklani u studenome obrušio i papa Frane spomenuvši u homiliji “nekog vidioca, neku vidjelicu koja prima Gospina pisma, Gospine poruke. Ali Gospe je majka, nije šefica poštanskog ureda da šalje poruke svaki dan.”

U međuvremenu je završen rad Međunarodnoga istražnog povjerenstva o “međugorskom fenomenu” koje je 2010. osnovao Benedikt XVI., pod predsjedanjem kardinala Camilla Ruinija. Njegova je zadaća bila samo utvrditi činjenice i prenijeti ih Kongregaciji za nauk vjere, ne iznoseći ih prethodno u javnost. Kongregacija je proučila izvijest Međunarodnoga istražnog povjerenstva i, koliko znamo, prenijela svoje zaključke papi Frani. Papa, u svakom slučaju, odlučuje zatim sam, njega stavovi Kongregacije ne obavezuju.

Prevara i rekord

U Rimu upravo, do utorka, borave svi katolički biskupi iz Bosne i Hercegovine u pohodu “ad limina Apostolorum”. Šuška se da bi im Papa mogao iznijeti što je odlučio, odnosno što misli – ako je odlučio odlučiti kasnije.

Iako američko skidanje Ivana Dragičevića s “programa ukazanja” nije izravno povezano s vatikanskim pohodom bosanskohercegovačkih biskupa – ono je povisilo napetost koja sve ove godine prati Međugorje: smatra li Sveta Stolica da je posrijedi najdulja emisija Bogorodičinih poruka u povijesti ili najkolosalnija prevara?

Inoslav Bešker (Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku