hamburger-icon

Kliker.info

Franjina poruka svijetu : Argentinci slave, novog papu pozdravio i Obama

Franjina poruka svijetu : Argentinci slave, novog papu pozdravio i Obama

14 Marta
05:26 2013

Novi poglavar Katoličke crkve papa Franjo I izašao je u srijedu u 20 sati i 20 minuta pred vjernike na balkon bazilike svetog Petra, zahvalio se kardinalima na izboru i pozvao vjernike da mu se prvo pridruže u molitvi za papu u miru Benedikta XVI.»Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo«, rekao je novi papa nakon molitve i zamolio vjernike da se pomole za njega. Papa je potom uputio svoj blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu.Papa Franjo I se nakon svog prvog obraćanja vjernicima u svojstvu poglavara Katoličke crkve u 20 sati i 34 minuta povukao s balkona bazilike svetog Petra zaželjevši svima »laku noć«.

U njegovoj Argentioni, naravno slave. Argentinska predsjednica Cristine Kirchner je pozdravila izbor sunarodnjaka Jorgea Marija Bergoglia za novog papu, zaželjevši da njegov pontifikat bude plodan po "pravdu, jednakost i mir u svijetu", kaže se u priopćenju argentinske vlade. "Želimo vam, kao prvom čovjeku Crkve, plodnu pastoralnu službu u obavljanju tako velikih odgovornosti i u traženju pravde, jednakosti, bratstva i mira za čovječanstvo", rekla je u svojoj poruci Kirchner, koja se izjašnjava kao praktična katolkinja, ali je s Bergogliom imala relativno hladne odnose dok je bio nadbiskup Buenos Airesa. Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 67-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala "Ovo je blagoslov za Argentinu".

U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom "Ponovno Božja ruka", što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova u svijetu, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.Tek je mali broj Argentinaca očekivao da će njihov Bergoglio, poznat po asketskom životu i posvećenosti siromašnima, biti izabran za Papu.Papa Franjo se i sam našalio na udaljenost svoje domovine u prvom obraćanju vjernicima s lože bazilike svetog Petra kazavši da su kardinali "otišli na kraj svijeta" kako bi našli novog papu.Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. "Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine", poručila je brazilska predsjednica.

I predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Južne Amerike koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao "zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama". "Izbor prvog pape iz Amerika govori i o snazi i vitalnosti regije koja sve više uobličuje naš svijet i, zajedno s milijunima hispanoamerikanaca, mi u Sjedinjenim Državama dijelimo radost ovoga povijesnog dana", poručio je Obama."Ispred Amerikanaca, ja i Michelle upućujemo najbolje želje njegovoj svetosti Franji I. Kao zaštitnik siromašnih i najranjivijih sa sobom nosi poruku ljubavi i suosjećanja koja nadahnjuje svijet više od 2000. godina", rekao je Obama. Izaslanstvo SAD na ceremonijama kojima će se u Vatikanu obilježiti stupanje novog pape na čelo Katoličke crkve vodit će potpredsjednik SAD-a Joe Biden, najavio je jedan dužnosnik Obamine administracije.

Inače, novi papa, kao kardinal Bergoglio je postao poznat po osobnoj poniznosti, konzervativnoj doktrini i odanosti socijalnoj pravednosti, a reputaciji poniznosti uvelike je pridonio i vrlo jednostavan način života. Živio je u malom stanu, iako je mogao birati rezidenciju u biskupskoj palači. Odrekao se automobila s osobnim vozačem i vozio se javnim prijevozom, a navodno si je sam i kuhao.Što se njegovih stajališta tiče, smatra ga se bliskim konzervativnom laičkom pokretu Comunione e Liberazione, protivi se pobačaju i eutanaziji, promiče poštivanje homoseksualnih osoba, ali se snažno usprotivio zakonu o istospolnim brakovima koji je Argentina usvojila 2010. Mogućnost da istospolni partneri posvajaju djecu drži diskriminacijom prema djeci, zbog čega ga je kritizirala argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, rekavši da ton Crkve podsjeća na »srednji vijek i inkviziciju«.Veliki štovatelj kršćanske doktrine ljubavi, ostao je poznat po obilasku jednog hospicija 2001. u kojem je oprao i poljubio noge dvanaest oboljelih od AIDS-a. Franjo  rado čita djela Josea Luisa Borgesa i Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ljubitelj je opere i fanatični navijač nogometnog kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa, koji je utemeljio jedan svećenik. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku