hamburger-icon

Kliker.info

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault : Imamo nepobitne dokaze o krivici Asadovog režima

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault : Imamo nepobitne dokaze o krivici Asadovog režima

03 Septembra
04:34 2013

Francuska ima nepobitne dokaze da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za hemijski napad na civile, izjavio je premijer Francuske Jean-Marc Ayrault, nakon što su francuski obavještajci vlastima predstavili izvještaj o smrtonosnom napadu.Istovremeno, Assad je izjavio za francuske medije da je "Bliski istok bure baruta, a vatra se približava".Francuski premijer rekao je u ponedjeljak navečer da je, prema dokazima predstavljenim službenom Parizu, "Assadov režim upotrijebio masovno hemijsko oružje protiv svojih ljudi 21. augusta".

Dodao je da je sada potrebno "čvrsto djelovati" kako Assad ne bi ponovo koristio hemijsko oružje."Naš cilj nije da zbacimo režim. Samo političko rješenje je za Siriju. Nije na Francuskoj da djeluje sama. Francuska poštuje međunarodne zakone", kazao je francuski premijer Ayrault.Izvor iz francuske Vlade rekao je za Reuters da izvještaj francuskih obavještajaca, koji će biti predočen francuskim vlastima, sadrži pet tačaka u kojima je obrazložena tvrdnja da je Assad odgovoran za napade.Obavještajni podaci uključuju satelitske snimke koji pokazuju napade na područja pod kontrolom pobunjenika izvedene sa pozicija Vladinih snaga istočno i zapadno od Damaska.Kako je kazao francuski izvor, Assadove snage su kasnije bombardirale ta područja u pokušaju da unište dokaze.

Assad: Pokažite dokaze

Francuski liste Le Figaro objavio je odlomke intervjua s Assadom koji će sutra biti objavljen u cjelosti. Assad je odbacio navode da su njegove snage odgovorne za hemijski napad."Pretpostavite da naša vojska želi  koristiti oružje masovne destrukcije – da li je moguće da to učini u zoni gdje se sama nalazi, ili gdje su i sami vojnici povrijeđeni tim oružjem, a kao što su primijetili i inspektori Ujedinjenih naroda prilikom posjete bolnici. Kako to može biti logično?", kazao je Assad."Bliski istok je bure baruta, a vatra se približava. Ne trebamo samo pričati o sirijskom odgovoru, nego i o onome što se može desiti nakon prvog udara. Ali, niko ne zna šta bi to moglo biti. Svi će izgubiti kontrolu nad situacijom kad bure baruta eksplodira. Haos i ekstremizam će se proširiti. Postoji rizik regionalnog rata.""Svako ko financijski i vojno doprinese jačanju terorista neprijatelj je sirijskog naroda. Ako francuska politika bude neprijateljska prema Sirijcima, država će biti njihov neprijatelj. Bit će posljedica, negativnih posljedica po francuske interese", rekao je Assad.Assad je kazao da oni koji optužuju sirijske vlasti moraju pokazati dokaze."Prozvali smo SAD i Francusku da daju jedan. Obama i Hollande nisu bili sposobni da to iznesu", rekao je on.

Stavovi Arapske lige i NATO-a

Šef Arapske lige izjavio je ranije da vojna intervencija u Siriji "ne dolazi u obzir", dok NATO traži "čvrst međunarodni odgovor" zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem za koji sumnjiči Assada.Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elaraby kazao je nakon hitnog sastanka u Kairu u ponedjeljak da Arapska liga smatra kako je Assad odgovoran za smrtonosni napad hemijskim oružjem 21. augusta.Međutim, dodao je i da inspektori Ujedinjenih naroda koji su posjetili mjesto napada "nemaju moć da kažu koje ovo počinio – sve što će oni moći da kažu je da je upotrijebljeno hemijsko oružje".U međuvremenu, američki vojni zvaničnici su objavili da su se nosač aviona na nuklearni pogon USS Nimitz, četiri razarača i jedna krstarica uputili u pravcu Crvenog mora, kao podrška u ograničenom američkom napadu na Siriju, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da se napad hemijskim oružjem u Siriji ne može ignorirati jer kaže da je lično uvjeren da je za to odgovorna sirijska vlast, javlja iz Brisela reporterka Al Jazeere Katarina Drlja."NATO saveznici smatraju upotrebu hemijskog oružja kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti. Potreban nam je čvrst međunarodni odgovor kako bismo izbjegli da se napadi hemijskim oružjem dešavaju u budućnosti. Bio bi poslat veoma, rekao bih, opasan signal diktatorima u svijetu ako se samo držimo po strani i ne reagiramo. Pitanje je kada da reagiramo i kako da reagiramo", rekao je Rasmussen.Drlja javlja da su u toku konsultacije među zemljama saveznicama NATO-a.

"Glavni zadatak NATO-a je brinuti za sigurnost i obranu zemallja saveznica, u ovom slučaju Turske", javlja Drlja.Raketni štit je postavljen, a NATO je spreman za akciju u slučaju najgoreg scenarija.Turske vlasti pojačale su kontrole na granici sa Sirijom, javlja iz pograničnog mjesta Reyhanli reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo."U Turskoj se pojavio veliki strah da bi u slučaju vojne intervencije moglo doći do odmazde Bashara Al-Assada i napada kemijskim oružjem na Tursku", javlja naš reporter.Iz Sirije stižu vijesti o civilnim aktivistima koji podržavaju Assada, a koji su podigli živi zid na nekoliko mjesta koje Amerikanci smatraju potencijalnim metama, javila je iz Bejruta reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.Hrga javlja da je snažna prisutnost vojske i policije u sektaški podijeljenom glavnom gradu Libana.

Apel sirijskih vlasti UN-u

Sirijska Vlada je zatražila ranije od glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da "spriječi svaki napad na Siriju", javila je u ponedjeljak državna agencija Sana."Sirijska Vlada poziva glavnog sekretara UN-a da preuzme odgovornost i uloži napore kako bi spriječio svaki napad na Siriju i da se založi za mirno rješenje sirijske krize", izjavio je stalni sirijski ambasador u UN-u Bashar al-Jafari u pismu Banu."Sirijska Vlada ponavlja još jednom da nije nikada upotrijebila hemijsko oružje", napisao je Al-Jafari i dodao da je Damask zatražio od glavnog sekretara UN-a istragu "o upotrebi ovog oružja 19. marta u Khan al-Assalu", blizu Halepa, na sjeveru Sirije."Vijeće sigurnosti UN-a treba spriječiti svaku nepromišljenu upotrebu sile na način suprotan međunarodnim zakonima", navodi se u pismu.Britanska vlada demantirala je novinske navode da su hemikalije, koje je ta zemlja izvozila u Siriju nakon početka sukoba, mogle poslužiti za proizvodnju otrovnih gasova poput sarina.Zvaničnici tvrde da pošiljke nisu ni stigle u Siriju, a da je izvozna dozvola za kalij florid, koji se koristi za proizvodnju paste za zube, ukinuta nakon sankcija koje je Siriji uvela Evropska unija.

No, dnevni list Sunday Mail navodi da je britanska Vlada sankcionisala prodaju hemikalija tek u januaru 2012, deset mjeseci nakon početka sirijskog rata.Nakon što su lideri Britanije i Amerike odluku o napadu na Siriju prenijeli na predstavnike naroda, nešto slično će uraditi i francuski predsjednik Francois Hollande, čija će odluka ipak biti presudna."Francuska vlada želi da potkrijepi svoje argumente da je vojna operacija u Siriji neophodna. Prikupljeni su dokazi od strane francuskih obavještajnih službi, čije se objavljivanje očekuje, za koje predstavnici vladajućih socijalista tvrde da dokazuje da se napad 21. augusta, zaista, desio hemijskim oružjem i da niko osim Asadovog režima nije mogao da ga izvede", javila je ranije u ponedjeljak reporterka Al Jazeere Jacky Rowland."Navodno, obavještajni podaci sadrže detalje o stotinama tona nervog gasa i sarina koji su skladišteni u Siriji. Takođe tvrde da imaju dokaze o ranijim napadima hemijskim oružjem u aprilu prošle godine. Sve se ovo koristi kako bi se potkrijepio vladin slučaj i kako bi se pridobili francuska javnost i pojedini članovi Parlamenta koji su skeptični. Ali treba napomenuti da nema govora da bi Parlament mogao staviti nekakav veto kojem smo svjedočili u Velikoj Britaniji, ili kakav bi američki Kongres mogao dati. Parlament nema ta ovlaštenja. Predsjednik odlučuje o tome da li će se pokrenuti vojska." 

Obama lobira za akciju

Američki predsjednik Barack Obama počeo je intenzivno lobiranje kako bi skeptične kongresmene koji razmišljaju da li da podrže zračne udare na Siriju ubijedio da trebaju to učiniti, izjavio je jedan zvaničnik.Obama, potpredsjednik SAD-a Joe Biden i šef osoblja Bijele kuće zvali su u nedjelju svakog člana Predstavničkog doma i Senata posebno da bi razgovarali s njima, tvrdi visoki zvaničnik Bijele kuće.Osim toga, održan je povjerljivi sastanak za članove Kongresa na Capitol Hillu, kome je prisustvovalo oko 70 kongresmena, navodi taj zvaničnik, a prenosi AFP.Bijela kuća je u subotu formalno tražila od Kongresa odobrenje za izvođenje zračnih napada na Siriju.Američki vojni zvaničnici su, u međuvremenu, objavili da su se nosač avion na nuklearni pogon USS Nimitz i drugi brodovi iz ofanzivne grupe uputili u pravcu Crvenog mora, kao podrška u ograničenom američkom napadu na Siriju, prenosi Reuters.Grupa Nimitz, koja se kreće ka Crvenom moru, obuhvata četiri razarača i jedan kruzer. Ona u ovom trenutku nema naredbu uputiti se u istočni Mediteran, ali se kreće u zapadnom pravcu u Arabijskom moru, tako da može otploviti u istočni Mediteran ako to bude zatraženo od nje.

SAD informirao Izrael

"Riječ je o raspoređivanju sredstava kako bismo ih imali na raspolaganju ako bude potrebna borbena moć skupine nosača aviona", rekao je jedan neimenovani dužnosnik.Američka mornarica već je ranije udvostručila svoje kapacitete u istočnom Sredozemlju, gdje sada ima pet razarača, koji zajedno posjeduju oko 200 projektila tipa tomahawk. Drugi dužnosnik je kazao da još uvijek nije odlučeno o tačnom pozicioniranju flote u Sredozemnom moru.Bijela kuća informirala je unaprijed izraelskog premijera Benyamina Netanyahua o odluci predsjednika Obame da odloži vojnu akciju protiv Sirije, dok je ne odobri Kongres, javila je u nedjelju navečer izraelska televizija.U izvještaju, koji ne pominje izvor, navodi se da je to učinjeno kako bi se  spriječile kritike Izraela. Netanyahuov kabinet nije potvrdio izveštaj.

Arapska liga poziva na akciju

Nakon sastanka u nedjelju, ministri vanjskih poslova Arapske lige pozvali su UN i međunarodnu zajednicu da preduzmu akciju protiv sirijskog režima, ali ne i vojni udar."UN i međunarodna zajednica se pozivaju da preuzmu svoje odgovornosti u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom, preduzimanjem neophodnih mjera odvraćanja", navode iz te organizacije.Ministri su poručili da je sirijski režim odgovoran za napade hemijskim oružjem, u kojima je, prema podacima SAD-a, ubijeno na stotine ljudi upotrebom gasa sarina.Oni su naveli da svima koji su odgovorni za korištenje otrovnog gasa u Siriji mora biti suđeno pred međunarodnim sudom, "kao drugim ratnim zločincima".Učesnici sastanka su se, također, založili za "svaki vidi podrške sirijskom narodu", ali bez eksplicitnog pominjanja vojne akcije, što je prijedlog SAD-a i Francuske.

Zabrinutost Pekinga i Moskve

Zvanični Peking je u ponedjeljak saopćio da je veoma zabrinut zbog mogućnosti jednostrane vojne intervencije zapadnih sila u Siriji, nakon što je američki predsjednik Barack Obama odložio napad na Siriju, kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u predgrađu Damaska, dok se o tome 9. septembra ne bude glasalo u američkom Kongresu.SAD je Kini predstavio svoje dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei, prenosi Reuters.Vlada u Pekingu ističe da nijedna strana ne treba žuriti i prejudicirati rezultate istrage stručnjaka UN-a za hemijsko oružje, koji bi trebali izvršiti objektivnu i nepristranu istragu u saradnji sa sirijskom Vladom.Informacije koje su prezentirale Sjedinjene Američke Države i njihove saveznice "apsolutno nisu ubijedile" Rusiju u to da je Assadov režim upotrijebio hemijsko oružje u predgrađu Damaska, izjavio je u ponedjeljak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov."Pokazali su nam nekoliko snimaka na kojima nema ničeg konkretnog, ni geografskih karti, ni imena. Ono što su nam pokazali nedavno naši američki partneri, kao i Britanci i Francuzi, apsolutno nas nije ubijedilo", kazao je Lavrov u govoru pred Institutom za međunarodne odnose u Moskvi.

Iran protiv ‘ishitrene akcije’

Američki interesi bit će ugroženi ako Washington pokrene napad na Siriju, saopćili su iranski zvaničnici."Nadam se da SAD neće preduzeti takvu ishitrenu i iracionalnu akciju, imajući u vidu osjetljivu situaciju u region", rekao je predsjednik Odbora za vanjske poslove iranskog Parlamenta Aladin Borujerdi tokom posjete Damasku.On je novinarima u Iranskoj ambasadi u Damasku rekao da su "pitanja sigurnosti u regiji međusobno povezana" i da "Amerikanci ne mogu da prijete zemlji u toj zoni i da očekuju da njihovi interesi neće biti ugroženi"."Ako SAD učini neku glupost, naš odgovor bit će odlučan", upozorio je iranski zvaničnik, ne precizirajući na šta bi se taj odgovor odnosio.Odgovarajući na pitanja kakva će biti reakcija Teherana na eventualan napad na sirijske mete, Borujerdi je kazao da će se Iran snažno suočiti s agresijom i da će braniti svoje nacionalne interese.(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku