hamburger-icon

Kliker.info

Francuska deportirala bosansku porodicu koja je kćerki obrijala kosu zbog momka Srbina

Francuska deportirala bosansku porodicu koja je kćerki obrijala kosu zbog momka Srbina

24 Oktobra
08:50 2020

Francuska je protjerala porodicu Zahirović iz Bosne i Hercegovine, nakon što je kćerku pretukla i obrijala joj kosu jer je izrazila želju da se uda za Srbina, saopćilo je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova, prenio je Reuters.

“Danas 24. oktobra, deportirano je šest državljana BiH iz Francuske u skladu s najavom Ambasade Francuske u BiH. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletjeli su posebno organiziranim letom oko 12:50, u pratnji francuske policije”, potvrdila ja za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Granične policije BiH, Franka Vican.

Nakon obavljene granične kontrole osobama je dopušten ulazak u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Vican.

Za RSE iz Francuske ambasade u Sarajevu su kazali da je readmisija urađena u suradnji s Graničnom policijom BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

“Mogu potvrditi da se readmisija desila danas. Imali smo kontakte s Ministarstvom sigurnosti i Graničnom policijom i mogu kazati da je koordinacija bila dobra. Imali smo kontakte od ranije i današnja readmisija je posljedica te suradnje”, kazao je Phillipe Gangloff, policijski ataše u Ambasadi Francuske.

Gangloff je kazao i da je upoznat s informacijom “da je djevojka koju su članovi porodice zlostavljali ostala u Francuskoj”.

“Nisam do kraja upoznat sa situacijom u Francuskoj, ali da, mislim da djevojčica može ostati u Francuskoj i da će nadležni uraditi sve da bude zbrinuta i zaštićena”, kazao je Gangloff.

Policijski ataše nije mogao potvrditi navode u pojedinim francuskim i bh. medijima da su članovi porodice Zahirović, danas deportirani, i ranije imali probleme sa zakonom u Francuskoj, u prvom redu zbog prosjačenja u metroima u francuskim gradovima.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Kemal Muftić izjavio je za RSE da je upoznat s deportacijom šest državljana BiH u subotu, 24. oktobra, iz Francuske u Sarajevo.

“Suđenje je bilo sinoć. Imamo redovne kontakte s policijom Francuske i pitali su nas kakav je njihov status. Mi smo objasnili da je procedura da se oni koji imaju dokumente Bosne i Hercegovine mogu vratiti u BiH. To je bilo za očekivati da će biti deportovani”, kazao je Muftić za RSE.

Muftić kaže kako nije imao nikakav kontakt s porodicom Zahirović, koja je deportovana u Bosnu i Hercegovinu, kao i da je francuska javnost bila zainteresovana za cijeli slučaj od početka.

“To je sve podsjećalo na francusku istoriju kada su poslije Drugog svjetskog rata sve Francuskinje, koje su imale kontakt, s Nijemcima ošišane. Cijeli slučaj je nanio štetu bosanskohercegovačkoj zajednici u Francuskoj”, kazao je ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Kemal Muftić.

Prema njegovim riječima, ambasada BiH u Francuskoj nije imala kontakt ni sa sedamnaestogodišnjom djevojkom, koja je bila žrtva nasilja u porodici, te potvrdio da će djevojka do punoljetstva imati socijalnu skrb.

“Ovo protjerivanje sa nacionalne teritorije posljedica je neprihvatljivog ponašanja porodice u augustu, naročito premlaćivanja i brijanja kose djevojke koja je bila zaljubljena u mladog Srbina, osobu druge vjeroispovijesti”, pojasnili su iz Ministarstva.

Francuski šef policije Žerald Darmanan (Gerald Darmanin) na svom Twitter nalogu je napisao: “Kao što smo se i zavjetovali sa Marlen Šjapa (francuska državna sekretarka za pitanje građanstva, Marlene Schiappa, prim. red.) porodica koja se kukavički obrušila na svoju kćerku i nećakinju, udarajući je i idući toliko daleko da je prisiljava da se ošiša jer je bila zaljubljena u muškarca druge vjere, jutros je protjerana”.

 

U saopćenju francuske policije je navedeno da će se o maloljetnoj djevojci brinuti socijalne službe i ona će, kada bude punoljetna, steći pravo boravka u Francuskoj.

Francuski mediji su u augustu izvijestili da je porodica pretukla 17-ogodišnju djevojku, muslimanku iz BiH, te da su je ošišali do glave, jer je željela da se uda za 20-ogodišnjeg Srbina.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 25 Oktobra, 23:46

  TOLIKO O VAŠOJ MULTIETIČNOSTI,SRAM VAS BILO

  Odgovori
 2. SOKO
  SOKO 26 Oktobra, 13:18

  ORAO
  25 Oktobra
  FRANCUSKI PREDSJEDNIK MACRON I NJEGOVA MRZNJA PREMA ISLAMSKOM SVIJETU
  Pariz je u subotu osudio riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda, a zbog nje islamske države počinju bojkotirati francuske proizvode.
  Među crtežima, koje su objavile danske novine prvi put 2005. godine, a godinu dana kasnije Charlie Hebdo, nalazio se crtež Poslanika Muhammeda, koji je nosio turban u obliku bombe s upaljenim osiguračem
  Macron u emotivnom govoru ove sedmice obećao da se njegova zemlja “neće odreći” karikatura poslanika Muhameda koje islam zabranjuje.A sta bi rekao Macron da su muslimanske novine postavili karikaturu Isusa Hrista koji nosi turban na glavi sa ekspplozivnom bombom. Pozvao bi Macron cijeli svijet I izvrsio agresiju na drzavu gdje je postavljena karikatura. ocevidno Macron mrzi islamski svijet iako mnoge muslimanske zemlje drzi kao kolonije gdje se pljacka sve sto je vrijedno, od nafte pa nadalje. Sve zapadne zemlje su se obogatile pljckanjem muslimanskih bogastava od nafte pa nadalje I to cine I danas.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku