hamburger-icon

Kliker.info

Francois Hollande potvrdio : Počela francuska vojna intervencija u državi Mali

Francois Hollande potvrdio : Počela francuska vojna intervencija u državi Mali

12 Januara
06:02 2013

Prema najnovijim informacijama, francuska vojska započela je s vojnom operacijom na sjevernom prostoru države Mali. "Francuske snage od ovog popodneva djeluju zajedno s vojskom Malija protiv terorističkih elemenata", istaknuo je francuski predsjednik Francois Hollande. "Ova operacija će trajati koliko god bude potrebno", ističe se u službenoj izjavi Hollandea.Neposredno nakon objave ovog teksta stiže i vijest o prvom zračnom napadu francuskih snaga na pobunjenički teritorij.Službeni ulazak francuske vojske u Mali dolazi svega dan nakon što je predsjednik Malija, Dioncounda Traore, službeno zatražio pomoć od Francuske. Dvojica bi se trebala sastati ove srijede u Parizu. Osim Francuske, Maliju u pomoć vojsku šalju i Nigerija i Senegal.
 
Dioncounda Traore, predsjednik Malija od aprila 2012Objava također dolazi na isti dan kada je i UN zatražio intervenciju. Podsjetimo, Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je "brzi razmještaj" stranih trupa u Maliju. Odobreni su planovi za slanje oko 3,000 afričkih trupa da bi se ponovo osvojio sjever države. Francuski Predsjednik Francois Hollande je dao riječ da će zaustaviti napredovanje pobunjenika koji su "povezani sa al-Qaeda-om", kontoliraju sjeverni dio Malija i koji su, navodno, krenuli ka jugu u posljednjih nekoliko dana.
Rezolucija o Maliju, koju je već donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, dozvoljavaju vojnu intervenciju.
"Zakonski okvir za intervenciju postoji na osnovu rezolucija UN-a i zahtjeva Malija za pomoć… pratimo situaciju na terenu svaki sat", ističu francuski dužnosnici. Do sada su Francuska i druge EU nacije imale ograničene planove za pomoć, nudeći samo obuku i logistiku kao podršku vojsci Malija.
Izgleda kako su se prethodni navodi ipak ostvarili ."Mi smo u Konni radi džihada," rekao je Sanda Abu Mohammed, glasnogovornik grupe militanata Ansar Dine, za AFP. Islamističke skupine Ansar Dine i Mujao kontroliraju sjever Malija od prošlog aprila (vidi: Timbuktu – islamistički militanti uništavaju drevna svetišta, dio UNESCO-ove svjetske baštine).Navodno su ekstremisti stupili u neku vrstu kratkotrajnog saveza s Tuarezima, ali ovaj savez se brzo raspao nakon čega su Islamisti osvojili gradske centre u tom području te znatno smanjili utjecaj Tuarega. No, pitanje je da li je taj savez ikada postojao ili se radi o običnoj laži – samo kako bi Hollande mogao danas svijetu poručiti da kreće u još jednu "borbu protiv terorizma". Naime, Tuarezi su se i sukobili s Islamistima u nekoliko navrata .Islamisti su optuženi zbog ratnih zločina i pokušaja nasilnog uvođenja šerijatskog zakon u regiji. To je izazvalo strah da bi područje moglo postati centar militanata koji su povezani sa al-Qaeda-om. Pobunjenici trenutno prijete da će zauzeti grad Mopti, a to bi ugrozilo i glavni grad Bamako.

Analiza
 Situacija na sjeveru Malija poprilično se "izvrnula" od svojeg incijalnog stanja. Naime, problemi za centralne vlasti u Maliju počeli su nakon što su se Tuarezi – koji su se većinom borili na strani Muammara Gaddafija za vrijeme rata u Libiji 2011 – počeli vraćati na pustinjski predio sjevernog Malija, gdje i inače žive stoljećima. Vrativši se na taj prostor, s većom količinom oružja, proglasili su svoju zasebnu državu Azawad.Tuarezi nisu Islamisti niti je islamizam bio povod okupacije sjevernog Malija. No, stvari se idućih mjeseci naglo mijenjaju i u cijelu priču se upliće Al-Qaida i skupine povezane s njima. Isti "koriste gužvu" i preotimaju aktualnu situaciju od Tuarega (vidi: U Azawadu islamisti, uz pomoć Al-Qaede, zauzeli posljednje veće uporište Tuarega iz pokreta MNLA, Alžir protiv strane intervencije).
Utjecaj Francuske na Mali zasnovan je povijesnim prilikama. Posljednje vrijeme spekulira se kako su upravo na prostoru Malija pronađene znatne zalihe prirodnih resursa što je još jedan razlog zbog kojeg su se mnogi brzo organizirali oko ideje da centralna vlast u Maliju mora vratiti kontrolu nad svojim sjevernim dijelom zemlje.
 
Podsjetimo se ukratko kronologije događaja – nakon što su Tuarezi pokrenuli pobunu na sjeveru zemlje, u glavnom gradu Malija izbija vojni udar. Naime, vojska je optužila tadašnjeg predsjednika, Amadou Toumani Touréa, da nije učinio dovoljno kako bi se organizirao vojni protunapad protiv tuareške pobune. Kontrolu nad vojnom huntom preuzima kapetan Amadou Sanogo koji kasnije, u travnju 2012, prepušta vlast nad zemljom aktualnom predsjedniku Dioncoundau Traoréu, unatoč tome što je izgledalo kako se Sanago zalaže za to da ne dođe do strane intervencije (vidi: Vođe državnog udara u Maliju: "Nijedan strani vojnik neće stupiti na naš teritorij bez našeg odobrenja"). Od kada je došao na vlast Traoré se zavjetovao kako će "slomiti pobunu Tuarega".

No, očigledno je kako vojska Malija nije u stanju sama obaviti taj posao i već nekoliko mjeseci otvoreno se govori o stranoj vojnoj intervenciji. Jedno pitanje ostaje otvoreno – koliki je zapravo pravi utjecaj ekstremista i Al-Qaide na sjeveru Malija? Ili se radi o namjernom inzistiranju na tome da su "opasni ekstremisti" preuzeli kontrolu samo kako bi se međunarodnoj zajednici lakše progurala priča o još jednoj vojnoj intervenciji zapadnih sila u zemlji tzv. trećeg svijeta.U svakom slučaju, pobunjenici na sjeveru Malija – tko god među njima bio istaknutiji – sada su prepušteni sami sebi. Nema niti jedne države ili skupine koja bi im prišla u pomoć. Nadalje, UN Vijeće Sigurnosti je jednoglasno odobrilo intervenciju (UN već duže vremena podupire intervenciju, vidi: UN pozvao na bezuvjetnu i hitnu predaju vlasti u Maliju).
 
S druge strane, bar ako ćemo se voditi međunarodnim zakonom – legitimni predsjednik pozvao je drugu zemlju u pomoć. To što Francuska u svemu ovome vidi isključivo svoj interes, to je činjenica i nije nikakva tajna. Sjever Malija bogat je zlatom i uranom, no ti resursi tek su nedavno otkriveni (vidi: Mijenja se politička karta Afrike – Tuarezi proglasili neovisnu državu Azawad u kojoj se nalaze neka od najvećih nalazišta zlata, urana i nafte). Francuska sada ulazi unutra i kako to biva, očekuje dobru materijalnu korist od ove vojne avanture.
Bez obzira što je ovog puta Francuska "legitimno" pozvana u vojni sukob, činjenica je da ova zemlja provodi imperijalističku politiku na prostoru Afrike gdje su nekoć bili kolonizatori. Slično se desilo i predsjedniku Obale Bjelokosti, kojega su 2011 doslovno svrgnuli francuski komandosi i deportirali ga u Haag (vidi: Laurent Gbagbo, doktor povijesti i "divlji tiranin" upravo leti za Haag). Realno gledajući, pobunjenici na sjeveru nemaju previše šanse, jer uz Francusku u sukob ulaze i pojedine afričke zemlje.
Ovaj sukob trebao se riješiti interno, unutar Malija. Ukoliko vlasti u Maliju pak smatraju da nisu u stanju vratiti kontrolu nad sjevernim dijelom zemlje, mogli su pozvati u pomoć – što zapravo i jesu – okolne afričke države. Zašto bi jedna Francuska morala biti upletena u ovo? I više je nego očito da je Francuska inzistirala da je se pozove u ovaj sukob. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku