hamburger-icon

Kliker.info

Franco Nero : Josip Broz Tito je bio moj veliki fan

Franco Nero : Josip Broz Tito je bio moj veliki fan

27 Jula
19:25 2010

Markantni Franco Nero je po općoj ocjeni jedan je od najljepših glumaca, uz Paula Newmana glumac s najljepšim plavim očima koje su ikad viđene na filmskom platnu. Legendarni Django spaghetti westerna poznat je hrvatskoj publici i po ulozi u filmu »Bitka na Neretvi« Veljka Bulajića, filmu koji spada među deset najznačajnjih celuloidnih uradaka o Drugome svjetskom ratu, u kojem je glumio uz velikane kao što su Orson Welles, Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Curt Jürgens, Hardy Krüger i Silva Koscina, te elitu jugoslavenskog glumišta poput Borisa Dvornika, Milene Dravić, Ljubiše Samardžića i Bate Živojinovića. Upoznali smo ga uz Lenku Udovički u pulskoj Areni za vrijeme proslave 10. godišnjice teatra Ulysses. Šutljivi Django i u ovom intervjuu je bio od malo riječi. Film »Pisma Juliji« u kojem glumi uz suprugu Vanessu Redgrave upravo igra u hrvatskim kinodvoranama.

Uloga u famoznom spaghetti westernu »Django« učinila vas je u tren oka svjetskom zvijezdom. Što danas mislite o tom filmu?

– Mnogo dugujem tom liku i tom filmu jer su me učinili poznatim u cijelom svijetu. »Django« je bio nov način interpretiranja westerna koji se jako razlikovao od načina na koji su ga radili Amerikanci. Razdoblje tih talijanskih westerna označio je cijelu jednu veliku epohu u talijanskom filmu.

Nakon »Djanga« u samo jednoj godini snimili ste čak osam filmova…

– Snimao sam dosta filmova godišnje i nakon toga, u prosjeku četiri godišnje. Bilježim svaku ulogu i dosad sam stigao do broja od 184 filma. Nisam se nikad dosađivao ni umarao od puno filmova jer sam neprestano mijenjao vrstu uloga.

Kakva sjećanja budi u vama film »Bitka na Neretvi« koju ste snimali u Jugoslaviji s imenima kao što su Orson Welles, Yul Brynner, Sergej Bondarcuk, Curt Jürgens, Hardy Krüger i Silva Koscina?

– Na spomen filma »Bitka na Neretvi« prvo mi pada na pamet prekrasno sjećanje na Tita i njegovu suprugu Jovanku. Tito je bio moj veliki fan i često me pozivao da kad god mogu dođem na Brijune.

Iako baš niste savršeno govorili engleski, snimali ste dosta filmova i na tom jeziku. Najdraži film snimljen na engleskom?

– Nijedan od velikih. Najdraži mi je film »Uninvited«, koji sam snimao u New Yorku, a koji je režirao moj sin Carlo.

Vaše uloge u filmovima su vrlo različite. Kako odabirete uloge koje vam nude?

– Biram uloge prvenstveno jako, jako, jako pažljivo čitajući scenarije.

Čini se da volite eksperimentirati…

– Da. Jako volim eksperimentirati, pogotovo s mladim redateljima.

U filmu »Camelot« ste odigrali ulogu totalno drukčiju od svih koje ste dotad igrali…

– »Camelot« je bio zanimljiv film jer mi je dao mogućnost da zapjevam, što sam želio još od početka karijere, bolje rečeno još od djetinjstva. Dodatno mi je drag jer sam za vrijeme snimanja tog filma upoznao Vanessu.

Ne pitajte me o privatnom životu

U nekim filmovima bili ste producent, redatelj i glavni glumac. Velika briga ili veliko zadovoljstvo?

– Pretežno veliko zadovoljstvo. Vrlo veliko zadovoljstvo dao mi je film »Jonathan degli orsi« koji nisam režirao nego samo producirao i u kojem sam glumio, ali još veće zadovoljstvo dao mi je film »Forever Blues« koji sam producirao, režirao i u njemu glumio jer govori o blues glazbi koju obožavam.

Kakav je to poseban feeling između vas i mađarskoga redatelja Gabora Koltaya?

– Teško objašnjiv. Snimio sam s njim dva filma i za vrijeme snimanja osjećao sam se jako, jako dobro. Gabor Koltay je istinski džentlmen i veliki profesionalac koji jako dobro zna što želi od glumca. A meni kao glumcu paše kad imam redatelja koji je siguran u sebe i zna što želi.

Zašto ste nakon toliko godina vi i Vanessa Redgrave i službeno ozakonili vašu vezu?

– To je pitanje o mom privatnom životu. Na takva pitanja ne odgovaram!

Godine 1985. snimili ste sa sinom Carlom pjesmu »Will Change The World«. Zašto?

– Snimio sam duet sa sinom kako bih pomogao financiranje mog naselja za siročad u Tivoliju, malom mjestašcu

 pokraj Rima.  

»Pisma Juliji«

U hrvatskim i svjetskim kinima upravo se prikazuje romantična komedija »Pisma Juliji« u kojem glumite uz suprugu Vanessu Redgrave. Jeste li zadovoljni likom Lorenza?

– Glumiti uz Vanessu je uvijek predivno iskustvo. Sviđa mi se lik Lorenza jer je to u filmu muškarac kojeg je Vanessa voljela cijeli život. Nažalost, američki producent je jako skratio moju ulogu u filmu i to me jako ljuti.

 Vinko Peršić (Novi list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku