hamburger-icon

Kliker.info

Francis Fukuyama,jedan od najcjenjenijih političkih mislilaca na svijetu tvrdi : “BiH treba snaga koja se zasniva na državljanstvu a ne samo na etničkoj pripadnosti”

Francis Fukuyama,jedan od najcjenjenijih političkih mislilaca na svijetu tvrdi : “BiH treba snaga koja se zasniva na državljanstvu a ne samo na etničkoj pripadnosti”

05 Jula
22:47 2017

Jedan od najcjenjenijih političkih mislilaca na svijetu i profesor američkog univerziteta Stanford Francis Fukuyama u razgovoru za N1 je kazao da je BiH talac vlastitog političkog sistema. Zemlja u “okovima” Dejtona ne može naprijed, smatra Fukuyama.

“BiH ima jedan od najkomplikovanijih političkih sistema na svijetu”, kaže Fukuyama te dodaje da ne vidi mogućnost stvaranja jake demokratije, jake države BiH uz postojeći sistem.

Ističe i da bi se BiH i njeni političari trebali posvetiti rješavanju vlastitih problema. Očekivanja da će to neko drugi uraditi su neutemeljena. Dodaje ipak da je utjecaj Rusije na prostoru Balkana velik te da bi EU i SAD trebale to prepoznati i pojačati vlastiti angažman.

Na pitanje da li je ipak realno takvo očekivanje, posebno od SAD-a i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa u vidu podrške, Fukuyama kaže kako američki predsjednik, što se tiče Balkana, zna samo to da mu je supruga porijeklom iz Slovenije, ali da će američka administracija ipak držati kontinuitet svog odnosa prema regiji.

Zaključuje da je nužno da mladi i civilno društvo uzmu aktivnije učešće u političkim procesima, preuzmu svoju demokratsku ulogu – da biraju svoje predstavnike, koji će BiH povesti putem prosperiteta. Ključ drže građani, poručuje Fukuyama.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku