hamburger-icon

Kliker.info

Fra Lovro Gavran : Vodit će me ideja o vjernosti Bogu i Bosni

Fra Lovro Gavran : Vodit će me ideja o vjernosti Bogu i Bosni

24 Aprila
12:39 2009

Novi provincijal Bosne srebrene fra Lovro Gavran položio je zakletvu pred Kapitulom Franjevačke provincije obavezavši se da će u trogodišnjem mandatu vjerno službovati franjevačkom pokretu i redu svetog Franje Asiškog, ali u isto vrijeme i zemlji Bosni i bosanskom narodu. Na dužnost provincijala simbolično stupa u vrijeme kada franjevci obilježavaju 800 godina pokreta i sedam stoljeća djelovanja u BiH.

Poštivanje tradicije           
razgovoru za "Dnevni avaz", što je njegov prvi medijski istup nakon imenovanja, fra Gavran kaže da je čast preuzeti dužnost u vođenju Franjevačke provincije Bosne srebrene. Ali, prije nego čast, to je obaveza koju čovjek mora prihvatiti s odgovornošću. – Naša je dužnost, prije svega, brinuti se o zajednici franjevaca, a onda, razumije se, živjeti za one ideale za koje smo pozvani od Boga i radi kojih smo upućeni narodu. Dakle, za miroljubivost, slogu, bratski suživot sa svim ljudima oko sebe. Na taj način želimo pomoći ljudima da budu sretni u životu. Koliko ćemo u tome uspjeti, ovisi o Božijoj milosti i  našim suradnicima – rekao je fra Gavran.Kaže da će i njega bezuvjetno voditi ideja pokojnog provincijala fra Petra Anđelovića o  vjernosti Bogu i vjernosti Bosni.- To je od početka normalno za sve franjevce. Franjevci su uvijek bili vjerni svome narodu s kojim žive, kako u Bosni tako i u drugim mjestima. Kome služimo, vjerno služimo i do kraja služimo. Sve što je radio pokojni fra Petar Anđelović, ali i dosadašnji provincijal fra Mijo Džolan, jeste temelj od kojeg ja polazim. Mi nikada ne zaboravljamo svoju prošlost.  Gradimo i idemo dalje. Poštujemo tradiciju i svoju prošlost. To nam je i uzor i putokaz – ističe provincijal Gavran.Bosanski narod, potcrtava, mnogo je pretrpio u vrijeme rata, ali i nakon njega.   

Nove opasnosti             Bosanski narod još trpi. Još nisu raščišćeni oni problemi koje život nosi sa sobom. Što se tiče novih opasnosti za Bosnu o kojima se govori, čovjek to uvijek mora imati u vidu. Nadam se da će pametni, pošteni i ljudi vjerni Bogu naći dobre izlaze iz postojeće situacije – rekao je Gavran.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku