hamburger-icon

Kliker.info

Fra Ivo Marković o odnosu kršćanstva i islama : “BiH živi u blagoslovljenom trenutku i ima šansu…”

Fra Ivo Marković o odnosu kršćanstva i islama : “BiH živi u blagoslovljenom trenutku i ima šansu…”

24 Marta
16:27 2019

Bosna i Hercegovina ima šansu da se najpozitiviniji odnosi između kršćanstva i islama prelamaju upravo tu, rečeno je na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”, održanoj u nedjelju u Sarajevu.

O temi ”Bosna i Hercegovina u kontekstu islamsko-kršćanskih odnosa“ govorio je fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Marković je tom prilikom kazao kako su odnosi između kršćana i muslimana traumatični.

”Kršćani i muslimani već 14 stoljeća bolesni su od religiozne traume. Religiozna trauma nastaje nastankom religija”, rekao je Marković.

Dodao je kako nikada u 14 stoljeća kršćani nisu ozbiljno pogledali šta je islam i ko su muslimani te da su, šokirani širenjem islama, odgovarali napadima i ratovima.

S druge strane, dodao je, ”kad se islam pojavio u kršćanstvu i židovstvu, rekao je da priznaje svu dodatašnju objavu, ali tim ih priznanjem i dokida”. Istakao je i kako se muslimani 14 stoljeća čude zašto se kršćani ne obrate na islam.

Govorio je i o stanju u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom istakao je kako refleksije na BiH, iz perspektive prošlosti, mogu biti užasne.

Ipak, ustvrdio je kako živimo u blagoslovljenom trenutku, jer ovakvi odnosi nakon 14 stoljeća “moraju se kopernikanski zaokrenuti”. 

”Uskoro će polovica čovječanstva biti muslimani i kršćani i moramo preuzeti odgovornost za svijet, a ovakvim odnosima, ne možemo. Što je nama potrebno? Već se rađa neizmjeran broj odgovornih kršćana i muslimana, rade na zbližavanju i stvara se nova vizija. E, ta vizija, moćna, snažna vizija treba nama”, rekao je Marković.

On je izrazio stav kako na sadašnjost treba gledati iz nadahnuća budućnosti. 

”BiH i živi u blagoslovljenom trenutku i ima šansu da se najpozitivniji odnosi, razvitak odnosa između kršćanstva i islama, prelamaju upravo ovdje u Bosni i to bi nas trebalo odrediti”, rekao je Marković.

Kako javlja Anadolija komentarisao je i presudu Radovanu Karadžiću kojem je Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

Marković je tom prilikom kazao kako je presuda refleks sadašnjeg stanja.

”Bilo bi normalno, pametno da ljudi priznaju zločin, priznaju žrtvu, stvore kvalitetan, korektan odnos prema žrtvi”, rekao je Marković i dodao “i da se na sve gleda iz perspektive prošlosti”.

Smatra kako bi trebalo doći do kajanja i da bi upravo religije tu mogle pomoći.

”Ako se čovjek stavi pred Boga, prvo se kaje, a onda se moli da bude kvalitetniji, da živi puniji, kvalitetniji život. Mi to sada nemamo. Bilo bi dobro, ja se nadam, da ova presuda neće ostati samo na razini uzajamnog prebacivanja jednih drugima, nego da bi to trebao biti novi početak triježnjenja“, rekao je Marković.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku