hamburger-icon

Kliker.info

Fra Ivan Šarčević : Treba da vidimo vlastita zla i patnju drugih

Fra Ivan Šarčević : Treba da vidimo vlastita zla i patnju drugih

18 Maja
07:27 2013
Dr. fra Ivan Šarčević, foto:Maja NikolićPredstavnici vjerskih zajednica u BiH na 9. međunarodnom forumu o tranzicionoj pravdi "Pomirenje u postjugoslavenskim zemljama", koji se održava na Jahorini, ukazali su na značaj pomirenja iz ugla religijskih zajednica.Tim povodom, dr.fra Ivan Šarčević sa Franjevačke teologije Sarajevo za Agenciju FENA istaknuo je da religijske zajednice i vjernici prije svega imaju odgovornost iz samog podatka vjere, ne samo iz političke ili moralne odgovornosti nego iz metafizičke odgovornosti da rade na pomirenju.Bez obzira koliko smo se umorili od tog govora religijske zajednice i vjernici trebaju se suočiti sa prošlošću. To znači da malo vidimo vlastita zla i patnju drugih. U tom suočavanju ono nije dakle uzrokovano iz samo etičke nego i iz religijske dimenzije, odnosno iz temeljnog podatka kako stojimo pred Bogom – rekao je Šarčević.

Smatrajući da je Bog u kojeg vjerujemo postao previše svjetovni, odnosno nacionalistički kaže „trebao bi nam božanski Bog“. obzirom na to riječ Bog nije nikakva privatna riječ, naglašava da religijske zajednice trebaju deprivatizirati tu riječ i to na dvostruki način.- Prvo da je deprivatiziraju s obzirom na mene jer to nije samo moj Bog i s obzirom na nas jer to nije samo naš Bog. To je Bog svih ljudi prema monoteističim religijama – kazao je Šarčević.   Ne želeći zagovarati pesimizam dodao je da mu se čini da smo sada više zatvoreniji nego nakon rata.- Od 2006. godine do danas mi smo u određenom smislu izgubili društvenu nadu. Tome nije samo pridonijela politika već i druge religijske i obrazovne institucije, kao i mediji. Zasićeni smo govorom o pomirenju, iako u dnu sebe osjećamo da bi to trebalo ponovo aktivirati.

Drugačije ne možemo pogotovo što religije imaju zadaću i odgovornost jer sama religija znači ponovno vraćanje u mirni čovjekov odnos s Bogom i drugim ljudima – dodao je Sarčević.Muftija Sarajevski Husein ef. Smajić rekao je za Fenu da pomirenje u BiH teče uzlaznom linijom, navodeći da obični ljudi, vjernici imaju puno razumijevanje kada je u pitanju pomirenje.- U Islamskoj zajednici shvatamo da bez pomirenja a prethodno bez dijaloga sa svima onima koji priznaju BiH kao svoju domovinu, nema budućnosti. Zato ćemo biti istrajni u svemu onome što u budućnosti bude prepreka za dijalog i pomirenje – navodi Smajić. Dodao je da će Islamska zajednica raditi na podizanju svijesti o međureligijskom dijalogu i unapređenju odnosa države sa vjerskim zajednicama i to na osnovu principa istine, pravde i pomirenja.- Pružat ćemo punu podršku slobodama žrtava da one javno i tajno iskažu svoju istinu i obavezati sve institucije da iznesu sve podatke o raznim zločinima s kojima raspolažu.  Prikrivanje ratnih zločina za Islamsku zajednicu predstavlja zločin na određen način – kaže Smajić.

Otac Vanja Jovanović, paroh Sarajevski, Srpska pravoslavna crkva, naglasio je za Fenu da suštinski nijedna religija ne zagovara netoleraciju i neprihvatanje drugoga.- Ako je čovjek iskren i vjeran zna da je sve što postoji stvorio Bog. Ukoliko zaista želimo pomirenje u smislu vjere onda možemo govoriti o suštinskoj iskrenoj vjeri – kazao je Jovanović.Osim o pomirenju iz vjerskog ugla na drugom danu foruma, na kojem se okupilo 200 učesnika iz cijele regije, među kojima su međunarodni zvaničnici, naučnici, umjetnici i predstavnici nevladinih organizacija danas će se diskutirati i o pomirenju iz ugla država u regionu, zatim iz ugla organizacija civilnog društva, ali i iz ugla zjednice umjetnika i kulturologa.on diskusije o temi Naslijeđe Haškog tribunala uslijedit će završna debata s kojom će danas na Jahorini biti završen ovogodišnji dvodnevni 9. Međunarodni forum o tranzicionoj pravdi.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku