hamburger-icon

Kliker.info

Fra Drago Bojić : Ako će se BiH reorganizirati RS ne smije ostati netaknuta

Fra Drago Bojić : Ako će se BiH reorganizirati RS ne smije ostati netaknuta

11 Novembra
23:34 2016

Drago2Gostujući u Dnevniku TV1, kardinal Vinko Puljić istakao je da bi eventualna terirorijalna reorganizacija BiH morala zahvatiti teritoriju Republike Srpske. Na te Puljićeve konstatacije, predsjednik RS-a Dodik je kazao da se Puljić kao vjerski lider ne bi trebao petljati u politiku te da bilo kakvo uređenje BiH koja zadire u prekompoziciju RS-a ne dolazi u obzir.

Fra Drago Bojić za Vijesti.ba kaže da crkva iako nema pravo da se miješa u ono što je sekularno, odnosno u strukturu i način funkcioniranja vlasti, njeni predstavnici i kao građani i kao vjerski lideri imaju pravo na javno iznošenje svojih stavova i mišljenja.

“Posve je legitimno da kardinal ili bilo koji drugi vjerski službenik ima pravo izreći javno svoje mišljenje jer je on istovremeno i građanin , ali ima pravo izreći mišljenje i kao predstavnik određene vjerske zajednice”, kaže Bojić.

Dodaje da reakcije političara ne začuđuju, pogotovo ne od političara iz RS-a, kada je riječ o ovom pitanju. Međutim, smatra da je upravo u određenom smislu i poželjno da postoji jedna vrsta dijaloga pošto je naše društvo snaženo obilježeno religijom i da vjerske zajednice igraju važnu ulogu.

“Nekonzistentnosti ima sa obje strane i ljudi su vrlo često nedosljedni u svojim izjavama. Međutim, smatram da ono što je kardinal poručio jeste dobro zato što je izrečeno u javnosti, jer ako bi već došlo do reorganizacije BiH, što je iz ove perspektive stvarno teško očekivati, zašto bi onda pitanje Republike Srpske ostalo netaknuto”, kazao je Bojić

“Politika iz Banjaluke, (odnosno poveznica Mostar- Banjaluka) će rado podržavati priču o trećem entitetu ali samo pod uvjetom da se ne dira Republika Srpska, zaključio je Fra Drago Bojić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku