hamburger-icon

Kliker.info

Forum mladih : Spomenik pripadnicima HVO-a koji su opljačkali i do zemlje spalili Stolac!

Forum mladih : Spomenik pripadnicima HVO-a koji su opljačkali i do zemlje spalili Stolac!

14 Juna
15:14 2010

Članovi Foruma mladih Stolac osudili su ceremoniju otvaranja spomenika poginulim vojnicima HVO-a, a koja je održana 13. juna, smatrajući da otvaranje spomenika predstavljala sve samo ne odavanje počasti ratnim žrtvama.Ovakvu tvrdnju potkrepljuju činjenicama da je Opštinsko vijeće Stolac na ovaj način realizovalo u martu 2010. donesenu odluku o izgradnji spomenika hrvatskim vojnicima u užoj čaršijskoj jezgri, a u neposrednoj blizini nacionalnog spomenika BiH – Čaršijske džamije sa čaršijom."Izgradnja spomenika upravo pripadnicima jedinica koje su opljačkale i doslovno do zemlje spalile grad Stolac, ubijajući, mučeći i ponižavajući pritom stolačke Bošnjake, predstavlja očit primjer veličanja zločina i njegovog predstavljanja kao hvale vrijednog pothvata na koji se očito, po logici fašistoidnih upravitelja Stoca, trebaju ugledati i buduće generacije", navedeno je u saopštenju.Lokacija izgradnje je, smatra Forum mladih, također ciljano odabrana radi ponižavanja većinskog bošnjačkog stanovništva koje naseljava užu gradsku jezgru, ali i svih drugih građana koji vjeruju u ljudsko pravo na dostojanstvo."Arhitektonski kompleks stolačke čaršije, zajedno sa Čaršijskom džamijom kao njenim centralnim simbolom, bio je sravnjen sa zemljom, a dokazi o postojanju istog uklonjeni u toku ljeta 1993. godine. Ovi i drugi zločini protiv Stoca i njegovih građana detaljno su opisani u optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu protiv Jadranka Prlića i drugih broj IT-O4-74-PT (od 154. do 171. tačke)", stoji u saopštenju.

Takođe, Forum mladih smatra skandaloznim da su u čitavom događaju učestvovali uniformisani pripadnici regularnih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine."Zahtijevamo da se pod hitno otkrije i davanjem otkaza kazni osoba koja je nredila učešće uniformisanih pripadnika legalnih jedinica OSBiH na skupu održanom pod desetinama zabranjenih paradržavnih, secesionističkih, zločinačkih obilježja – zastava tzv. Hrvatske republike Herceg- Bosne", traže članovi Foruma mladih.Pojašnjavaju da već spomenuta optužnica suda u Haagu, tačka 17.1., stavka (h) jasno navodi da je zastava "Herceg- Bosne" simbol zločina (ubijanja, protjerivanja, mučenja itd.) opisanih tačkom 17( stavke od (a) do (l)).Navedeno obilježje je, podsjećaju, proglašeno neustavnim i od Vrhovnog suda FBiH, a u obavezujućim odlukama od 20.11.1997. i 19. 2. 1998. (Službene novine FBiH br. 24/98, str. 712-714), te nedavnom odlukom o neustavnosti grba i zastave Zapadnohercegovačkog kantona i Kantona 10 te naziva Kantona 10 (Hercegbosanski kanton))."Kako ne bi bilo zabune, opis zastave "Herceg- Bosne" je sljedeći – zastava je vodoravno od vrha nadolje ravnomjerno crveno-bijelo-plava sa centralno postavljenim stilizovanim štitastim grbom sa žutim obodom ispunjenim crveno-bijelim poljima poput šahovskih, uz žuto-bijelu pletenicu poviše grba", navedeno je u saopštenju.Forum mladih tvrdi da su, kao obilježja paradržave, zastava i grb tzv. Hrvatske republike Hereg-Bosne potvrđeni 28. avgusta 1993. "kada je secesionistička genocidna tvorevina i proglašena".Članovi Foruma mladih Stolac pozivaju na odgovornost i sve bošnjačke funkcionere iz SDA Stolac koji, stoji u saopštenju, očito nisu učinili ništa da bi uticali na svoje stranačke šefove da izvrše pritisak na svoje najtješnje koalicione partnere u HDZ-u BiH na višim nivoima vlasti da bi se spriječila izgradnja navedenog spomenika.

"Nema nikakve sumnje da je SDA, kao stranka koja po broju mandata dominira u koalicionom odnosu s HDZ-om na višim nivoima vlasti, imala mogućnosti da spriječi izgradnju spomenika da je to smatrala svojim interesom, pojašnjeno je.Stoga, pozivaju SDA i HDZ da prestanu s očito dogovorenim sinhronizovanim "utorivanjem" građana pred nadolazeće izbore, prvenstveno na štetu građana Stoca, ali i svih žrtava rata koje ne zaslužuju da njihova imena budu zloupotrebljavana u političke svrhe.Organizacija vjeruje da bi, "u odgojne svrhe, od koristi za sve koji su svojim prisustvom "uveličali" jučerašnju ceremoniju, uključujući načelnika Opštine Stolac Stjepana Boškovića i župnika Katoličke crkve u Stocu don Rajka Markovića, koristila jedna praktična demonstracija onoga kroz šta su upravo u ovom istom periodu i pri sličnim vremenskim uvjetima prije 17 godina prolazili stolački Bošnjaci, mahom civili- žene, djeca i starci"."Možda bi, da je dvjestotinjak jučer prisutnih samo bilo ukrcati na kamione i pod ceradama pri temperaturi na +40 stepeni prevesti do Blagaja, prisutni uvidjeli da promocija "borbe" o kojoj govore i nije bila tako časna i plemenita", obrazlaže Forum mladih."Da li će konačno, nakon spomenika don Ivanu Musiću, bleiburškim žrtvama i vojnicima HVO, doći vrijeme kada će se u Stocu podići spomenici i mnogobrojnijim žrtvama kojima opštinske vlasti nikada nisu odale počast niti su njihova imena, kao imena nedužnih žrtava, ikada spomenuta u javnim istupima, na sjednicama OV ili na misama u kojim don Rajko Marković strasno zagovara, rijetko katoličko, a češće hrvatsko "domoljublje"", pitaju iz Foruma mladih Stolac. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku