hamburger-icon

Kliker.info

Florence Hartmann u Beogradu : Svako ko negira genocid ne može u Potočare, pa ni Vučić

Florence Hartmann u Beogradu : Svako ko negira genocid ne može u Potočare, pa ni Vučić

08 Jula
06:10 2016

Florence321Bivša portparolka Tužilaštva Haga Florence Hartmann  ističe da komemoracija u Potočarima nije mjesto za one koji negiraju toj zločin, kao i za političare.Kako kaže, to se odnosi i na srpski državni vrh i premijera Aleksandra Vučića.

“To nije politički skup, nije konferencije na kojoj možete da dođete i kažete da se ne slažete ili iznesete neki drugi stav… ovo je sahrana ubijenih koji su identifikovani u toku godine i nije mjesto za političare”, rekla je Hartmann novinarima u Beogradu.

Ona je podržala stav Organizacionog odbora za komemoraciju srebreničkim žrtvama da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira genocid u Srebrenici uključujući i državni vrh Srbije.

“Ako neko ko čitavu godinu ili lično ili (na drugi način) ne suzbija u svom društvu negiranje tog zločina nije mu mjesto u Srebrenici, neka dođe na drugi datum, ali ne na taj dan… i da se time (dolaskom političara) taj dan ne kidnapuje za neke političke ciljeve kada je dan za žrtve”, rekla je Hartmann.

Ona je, napomenuvši da se radi o njenom ličnom stavu, rekla i da joj je prošle godine smetalo prisustvo brojnih političara u Memorijalnom centru.

“Meni je smetalo što je prošle godine došlo toliko političara… oni puste suzu na pet minuta pred brojnim kamerama i odlaze, a njihovo prisustvo, i to je moj lični stav, nije bilo za to mesto”, rekla je Hartmann.

Ona je rekla da Srebrenica poslije 21 godine “predstavlja ono što je i uvijek predstavljala, jedan od najvećih zločina u okviru zločinačke politike koje su izvođenje u toku rata nakon raspada Jugoslavije”.

Hartmann  je ocijenila da je i dalje prisutno negiranje tog zločina, uprkos brojnim dokumentovanim činjenica, “čime se, na neki način nastavlja ta politika”.

“I 21 godinu nakon toga, i bez obzira što su zločini u bivšoj Jugoslaviji i u Bosni jako puno istraživani i dokumentovani, još uvijek smo na mrtvoj tački i u situaciji da se i dalje negira”, rekla je ona.

Bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala potom je u Centru za kulturnu dekontaminaciju govorila na tribini o Srebrenici na kojoj su učestvovali i novinari iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Na tribini je učestvovala i direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović koja je navela da je tribina organizovana u sklopu “obilježavanja 21 godina od genocida u Srebrenici”.

Orlović je ocijenila da je u Srbiji u poslednjih desetak godina smanjen javni prostor za sjećanje na žrve genocida i da se može uporediti sa onih “30 do 40 metara na koliko su prošle godine legle Žene u crnom kako bi podsjetile” na žrtve .

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je nedavno rekao da je stav Organizacionog odbora da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira sudski priznate činjenice o genocidu u Srebrenici. “Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji, no prije toga morao bi da javno prizna da je u julu 1995. godine Vojska RS u Srebrenici počinila genocid”, kazao je načelnik Srebrenice.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku