hamburger-icon

Kliker.info

Florence Hartmann iz zatvora: Ovdje u sam zatvorena sa ratnim zločincima

Florence Hartmann iz zatvora: Ovdje u sam zatvorena sa ratnim zločincima

26 Marta
17:38 2016

Florence321Florence Hartmann, dugogodišnja glasnogovornica haaške tužiteljiceCarle del Ponte, uhapšena je u četvrtak ispred Tribunala u Haagu dva sata prije izricanja presude Radovanu Karadžiću.Ona je danas na svom Facebook profilu opisala boravak u zatvoru, a njeno kratko obraćanje javnosti, preuzimamo u cjelosti:

”Florence je dobro. Željela je da sa Vama podijeli sljedeće novosti. Uhapšena je na grub način, izvan Tribunala od strane službe sigurnosti UN, dok je sa porodicama žrtava i preživjelima, čekala izricanje presude Karadžiću.

Hapšenje nisu izvele holandske vlasti, nego čuvari UN, iako UN za to nemaju nikakvu nadležnost. Odvedena je u Scheveningen u „United Nation Detention Unit“ u kom su smješteni ratni zločinci čija je zlodjela neprestano otkrivala.

Dobro je, uprkos tome što se nalazi u kompletnoj izolaciji, pod danonoćnim svjetlom i uz neprestanu kontrolu čuvara na svakih 15 minuta. U zatvorskoj je odjeći, bez telefona, interneta. Na raspolaganju su joj časopisi i knjige koje su joj donešene a komunikacija joj je vrlo ograničena.

Treba takođe istaknuti da je Florence osuđena kao novinarka zato što je otkrila postojanje dogovora da se umanji uloga Srbije i na taj način onemoguće porodicama žrtava da traže reparacije za ratne zločine.

Nasuprot insinuacijama koje kruže, njoj nije suđeno kao uposlenici MKSJ, nego kao novinarki. Štaviše, u njenom slučaju koji je pokrenut bez valjanog pravnog osnova, Tribunal je u isto vrijeme bio i tužilac i sudija. (U javnosti poznato kao princip kadija te tuži-kadija ti sudi)”, napisala je Hartmann.

Podsjećamo, nekadašnja zaposlenica Haaškog tribunala uhapšena je u četvrtak ispred zgrade ovog Tribunala. Hartmann je uhapšena zbog kazne koja joj je izrečena nakon što je u svojoj knjizi odala tajne informacije Haaškog suda.

Hartmann je ispred Tribunala došla kako bi “ispratila” presudu Radovanu Karadžiću, koji je kasnije tog dana osuđen na 40 godina zatvora. Hartmann su, od hapšenja, pokušali zaštititi obitelji žrtava i preživjeli koji su se u četvrtak našli ispred ICTY-a, ali nisu uspjeli.

Njeno hapšenje šokiralo je svjetsku javnost, a njeno oslobađanje su tražile i brojne ličnosti iz BiH i svijeta .

(Kliker.info-Radiosarajevo)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. Marin
    Marin 27 Marta, 21:47

    Uz respekt prema g. Hartman, radi istine i potpune informacije trebalo je navesti da je g.Hartmann kaznjena novcanom kaznom (7000 Eura), koju nije platila, zbog cega je kazna zamjenjena sa 7 dana zatvora, sto je uobicajeno i propisno, legalno. Njena greska, na zalost.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku