hamburger-icon

Kliker.info

Fingiran sukob : Visoki predstavnik Valentin Inzko učinio uslugu Miloradu Dodiku

Fingiran sukob : Visoki predstavnik Valentin Inzko učinio uslugu Miloradu Dodiku

15 Decembra
04:40 2009

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je objavio svoju odluku – mandat stranim tužiocima i sudijama koji rade na predmetima ratnih zločina se produžava, ali se ne produžava stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima organizovanog kriminala. On je na jučerašnjoj konferenciji za štampu prešutio odgovore na pitanja novinara i u jednom trenutku sve prekinuo i otišao. Nije odgovorio na pitanje da li BiH, njegovom novom odlukom, postaje država mafijaša, koja je sljedeća usluga koju će napraviti Miloradu Dodiku, ko ubuduće smije uopće da se uhvati u koštac s organizovanim kriminalom i njegovim akterima, posebno političkim moćnicima…

Fingiran sukob    Prije toga je rekao da će međunarodna zajednica učiniti sve da pomaže pravosudne institucije i da  strane sudije i tužioci na predmetima organizovanog kriminala mogu ostati i nastaviti da rade ali kao savjetnici ukoliko ih pozovu institucije BiH. Ne treba smetnuti da je on do prije nekoliko dana javno tvrdio da međunarodne sudije i tužioci na predmetima organizovanog kriminala moraju ostati.Ovo mi je najteža odluka u životu – kazao je jučer Inzko, a na pitanje ako je najteža zašto je donio, nije  dao konkretan odgovor.Jučer poslijepodne u Banjaluci je Milorad Dodik održao  vanrednu konferenciju za štampu i kazao da je Vlada RS odbacila sve Inzkove odluke i neće ih provesti, a danas će zatražiti vanrednu sjednicu Narodne skupštine RS „da potvrdi svoju raniju odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani izjasniti o nametnutim odlukama".

 On je kazao i da postoji sumnjiv pravni osnov za postojanje Suda BiH i Tužilaštva BiH „jer su nametnuti bespravnim odlukama visokog predstavnika i kao takvi ne mogu imati našu podršku".- Vlada RS smatra da treba spriječiti upliv neimenovanih stranaca kakav je visoki predstavnik i poziva političke predstavnike Bošnjaka, Hrvata, zajedno s nama Srbima i ostalim u BiH, da eliminišemo dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih zvaničnika – kazao je Dodik.U nekim domaćim političkim krugovima, ali i dijelu međunarodne zajednice, ocjenjuje se da je cijeli jučerašnji istup Dodika zapravo fingirani sukob sa visokim predstavnikom Inzkom. Ovo zato što je Dodik dobio ono za što se uporno zalagao – odlazak stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima organizovanog kriminala. Raspisivanje referenduma, bilo kakvog, a kojeg mjesecima najavljuje i koji će demonstrirati njegovu moć i silu, napokon je dočekao.

Kriminalci su zadovoljni                 Bilo kako bilo, odluka visokog predstavnika je donesena i ona će imati pogubne posljedice na BiH koja se, od jučer je to definitivno jasno, rastače i ubrzano raspada. Izvjesno je da će je autoritet međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-a, na silaznoj putanji. Izvjesno je i da su akteri organizovanog kriminala, koji su se najviše plašili stranih sudija i tužilaca, sada osokoljeni i da kreće era vladavine prava u njihovoj režiji i po njihovim mjerilima. Kada se tome doda da premijer jednog entiteta i predsjednik stranke na vlasti, dakle Milorad Dodik, s funkcija na kojima se nalazi, poruči da ne priznaje Sud BiH i Tužilaštvo BiH, počinje i raspad pravosudnog sistema u BiH. To opet u praksi znači da se kriminalcima protiv kojih su završene ili se vode istrage ili su im u toku suđenja, širom otvaraju vrata za preuzimanje poluga političke vlasti – dovoljno je samo da na ovaj ili onaj način kupe i potkupe nekog od političkih lidera i funkcionera i da budu zaštićeni.Sve u svemu, nade da će  u narednim mjesecima doći do preokreta i da će BiH biti vraćena u život, mogu se slobodno pokopati. Visoki predstavnik je pokleknuo, a lideri stranaka na vlasti će voditi građane u još veće siromaštvo i blokirati sve reforme kako bi lakše manipulisali u 2010. – godini u kojoj će se održati opći izbori. Jedino što se može očekivati je još veća radikalizacija na nacionalnoj osnovi kako bi ti isti lideri, koji su zapravo lažni zaštitnici naroda kojima pripadaju, natjerali svoje da ponovo glasaju za njih plašeći ih onim drugim. Pri tome se neće ustručavati da upotrijebe sva sredstva, uključujući i kontrolisano lokalno nasilje i sukobe.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku