hamburger-icon

Kliker.info

Finale rasne drame u Fergusonu : U iščekivanju odluke Sudskog vijeća prodaja oružja udvostručena

Finale rasne drame u Fergusonu : U iščekivanju odluke Sudskog vijeća prodaja oružja udvostručena

11 Novembra
06:47 2014

ferguson88Nesvakidašnja nervoza, poprilični strah i ogromna zebnja vladaju  St. Louisom u isčekivanju odluke Sudskog viječa koje će  ovih dana  odlučiti,  da li je policajac Darrell Wilson,  09. augusta ove godine u  Fergusonu,   na pravdi Boga ubio crnog tinejdžera  Michaela Browna ili je to uradio  u saoodbrani , štiteći svoju ličnu sigurnost i vršeći svoju policijsku dužnost.  Tragična smrt 18-godišnjeg mladića pod još nerazjašnjenim okolnostima, bila je da podsjetimo uvod u žestoke rasne nemire, koji su  potom, predgrađe najvećeg grada  države Missouri, danima držali na naslovnicama medija širom svijeta.

Prema izvještajima lokalnih medija, finale te rasne drame koja je krajem ljeta  obilovala  žestokim obračunima deemostranata i policije, brutalnim napadima na trgovčke objekte u širem regionu , brojnim pljačkama, paljevinama i ostalim kriminalnim radnjama, odigrat će se vrlo brzo, neki prognoziraju  možda i ovog vikenda. Prema istim izvorima, u  slučaju da policajac bude proglašen krivim , Afrikoamerikanci u Fergusonu će najvjerovatnije bučno , ali bez većih izgreda proslaviti odluku da bude izveden pred lice pravde, dok će u  suprotnom slučaju uslijediti  nova i još žešća  drama od one  augustovske.Na ovu drugu mogućnost otvoreno ukazuju i brojni mještani Fergusona koji  za medije kažu da je ovdje,  sve spremno za pravi rat,  protiv policije i institucija sistema, koji, kako kažu,  štiti ubicu mladog Afroamerikanca.

ferguson1111Na drugoj strani,  vlasnici trgovačkih i zanatskih radnji   te restorana i benzinskih pumpi , uglavnom bijelci, kategorički tvrde  da će svim sredstvima, pa čak i oružjem,   štititi svoje biznise. U takvoj atmsferi  jedan biznis naročito cvijeta, a to je, pogađate sigurno, prodaja oružja. Više menadžera specijaliziranih radnji  na širem području St. Louisa je za CNN potvrdilo da je promet u posljednje vrijeme  skoro udvostručen. Jedan od njih ističe  da se prodaja bukvalno mjeri tonama, što je, prema rječima gradonačelnika Fergusona pomalo zastrašujuće, pogotovo što je taj trend iznjedren  rasnim i etničkim razlozima.

Na nogama je naravno  i policija  čiji pripadnici su ovih dana dobili i nove uniforme i opremu, poput štitnika i pancirki , što je upalo u oči  brojnim građanima,  koji taj momenat naročito ističu u lokalnim medijima.Na ozbiljnost situacije ukazuje i podatak da su brojne javne ustanove, naročito škole, od gradskih vlasti zatražile da objavljivanje odluke Sudskoh vijeća bude najavljena 48 sati unaprijed , kako bi  se mogle pripremiti za vanrednu situaciju.Prema informacijama Klikera  vanredna situacija u Fergusonu se pomno prati i na području “Male Bosne” , širem lokalitetu gdje trenutno živi blizu 70 000 Bosanaca i Hercegovaca koji  uglavnom imaju povjerenja u institucije države. Naglašavaju međutim da opreza nikada nije dosta  pogotovo što ogromna većina ima tragična iskustva iz matične države.  Čekajući rasplet rasne drame u Fergusonu , američki mediji su objavili i informaciju da su roditelji ubijenog Afroamerikanca Michaela Browna iz St. Louisa otputovali za Cirih, gdje će u uredu Ujedinjenih naroda za ljudska prava izložiti tragični slučaj svoga sina.

H. Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku