hamburger-icon

Kliker.info

Finale maratonskog procesa : Tužilaštvo traži doživotnu kaznu za Radovana Karadžića

Finale maratonskog procesa : Tužilaštvo traži doživotnu kaznu za Radovana Karadžića

26 Septembra
22:51 2014

Radovan-Karadzic151012Nakon skoro pet godina suđenja, na stotine svjedoka, desetine hiljada stranica uloženog dokaznog materijala, sljedeće sedmice počet će izvođenje završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu.“Doživotna zatvorska kazna je jedina prikladna osuda” za Radovana Karadžića, navodi se u završnom podnesku koje je sudijama podnijelo tužilaštvo u Haagu uoči početka iznošenja završnih riječi, što je zakazano za ponedjeljak, 29. septembra.“Radovan Karadžić je bio uveliko najutjecajniji pojedinac u Republici Srpskoj. On je komandovao cijelim nizom državnih snaga i organa, te je imao ključnu ulogu u njihovom osnivanju kada su kreirane kao oruđe nasilja i uništavanja”, smatra tužilaštvo.
“Državne institucije kao što je policija, armija ili općinske vlasti, autoriteti kojima se obično ljudi okrenu kada im treba zaštita, postale su – za Muslimane i Hrvate na teritorijama koje su zauzeli Srbi, za civile Sarajeva i UN taoce – snage terora”, stoji u zaključju podneska koji ima 781 stranicu.Tužilaštvo smatra da su dokazali kako je Karadžić – više nego bilo ko drugi – imao utjecaja na ponašanje snaga kojima je komandovao, te tvrde da je on – da je htio – mogao zaustaviti njhovo nasilno ponašanje. “Ali, on je uradio suprotno. Osigurao je strateško nadgledanje i izdao specifične direktive kojima su se ove nasilne kampanje produbile, nagrađivao je počinioce, lagao međunarodnim zvaničnicima i prikrivao zločine.”Tužilaštvo smatra kako su uspjeli predočiti dovoljno dokaza o tome da su pod Karadžićevom komandom, njemu podređeni i oni koji su s njima sarađivali, “ubijali, mučili i na druge načine nanijeli štetu stotinama hiljada Muslimana i Hrvata; oni su bombardovali Sarajevo granatama i mecima, ubijajući, masakrirajući i terorizirajući civile tokom više od tri i po godine”, smatra tužilaštvo.

U svom završnom podnesku, tužilaštvo navodi da je većina svjedoka odbrane bila nepouzdana – uz izuzetke – te da su njihova svjedočenja bila “konfuzna, kontradiktorna, nejasna, dvosmislena “i često potpuno apsurdna”.Također navode da je od kraja rata, te čak i dok je trajalo suđenje, Karadžić uz pomoć svojih vjernih sljedbenika, pokušavao prikriti ili uništiti dokaze o počinjenim zločinima.Tužilaštvo će početi sa iznošenjem završnih riječi sljedeće sedmice, a potom će Karadžić imati pravo na isto. Ovaj, završnio dio postupka, trebao bi okončati do 7. oktobra.Kada će biti izrečena presuda, teško je predvidjeti. U nekim slučajevima čeka se godinama, a rijetko kada period između iznošenja završnih riječi i izricanja pravostepene presude traje kraće od godinu dana.Suđenje Karadžiću počelo u oktobru 2009. godine. Tokom proteklih pet godina, tužilaštvo je saslušalo 195 svjedoka, a odbrana 238.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku