hamburger-icon

Kliker.info

Film “Quo Vadis, Aida?” osvojio evropsku filmsku nagradu publike LUX 2022

Film “Quo Vadis, Aida?” osvojio evropsku filmsku nagradu publike LUX 2022

08 Juna
16:02 2022

Film bh. redateljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” osvijio je u srijedu u Evropskom parlamentu u Strasbourgu LUX nagradu publike 2022.

Film “Quo Vadis, Aida?” pobijedio je u konkurenciji film “Bijeg” Jonasa Pohera Rasmussena i “Velika sloboda” Sebastiana Meisea.

Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovale su bh. rediteljica Jasmina Žbanić i predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Žbanić je u obraćanju Evropskom parlamentu rekla da dok je pripremala film o genocidu u Srebrenici, smatrala da će rat u BiH i regionu biti posljednji u Evropi, te da ju je šokirala činjenica da su Evropljani dozvolili rat u Ukrajini.

“Posljedice rata su tako jake i bolne i 30 godina nakon rata. Ovo će biti katastrofa za Evropu. Molim vas, zaustavite rat. Pobrinite se o zemljama koje nisu u EU. Suočavamo se sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom uz Putinovu podršku. Spasite naš region, jer će on biti sljedeći”, poručila je Žbanić.

LUX nagradu publike zajednički su pokrenuli Evropski parlament i Evropska filmska akademija u septembru 2020. godine, u partnerstvu s Evropskom komisijom i evropskom udrugom kina Europa Cinemas.

Isntitucije su ranije pozvale evropsku publiku da se pridruži ocjenjivačkom sudu i da glas za svoj omiljeni film.

Film ”Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku