hamburger-icon

Kliker.info

FIFA Weekly o Zmajevima: ‘Oni su već pobjednici’

FIFA Weekly o Zmajevima: ‘Oni su već pobjednici’

08 Juna
06:55 2014

pobjednici21Poznati fudbalski sedmičnjak “The FIFA Weekly” naslovnicu svoga najnovijeg broja za ovu sedmicu posvetio je fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine pod naslovom “Oni su već pobjednici”, javlja Anadolu Agency (AA).U opsežnom tekstu pod naslovom “Ništa nije nemoguće”, autor donosi priču o tome kako su Zmajevi pobijedili i prije nego što su istrčali na teren stadiona u Brazilu.”Mundijal u Brazilu je prvo svjetsko takmičenje na kojem učestvuje Bosna i Hercegovina, i to 22 godine od sticanja nezavisnosti ove zemlje. Sjećanje na rat koji je počeo odmah nakon proglašenja nezavisnosti još uvijek je svježe.

Također, zemlja se suočava i sa ekonomskim problemima, a i strašne poplave u maju su pogodile oko četvrtinu stanovnika”, piše autor na početku priče o reprezentaciji BiH.Ipak, dodaje kako stanovnici BiH posljednju godinu dana samo razmišljaju i pričaju o jednoj jedinoj stvari, a to je Svjetsko prvenstvo u Brazilu, koje počinje za samo nekoliko dana.”Cijelu proteklu godinu dana ljudi u BiH u najmanju ruku imaju priliku da sanjaju o jednoj stvari, a to je Svjetsko prvenstvo. Imaju pravo da sanjaju, jer BiH nikada do sada nije imala u svome nacionalnom timu tako vrhunske igrače na svjetskom nivou kao što ima sada.

Samo neki od njih su Asmir Begović, Miralem Pjanić, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović i Edin Džeko”, kazuje Ladstaetter.Podsjeća da su mnogi reprezentativci BiH zbog rata morali napustiti zemlju, ali da nikada nisu zaboravili odakle dolaze i gdje im je porijeklo.”Asmir Begović nikada nije živio u Bosni i Hercegovini nakon što je izbjegao tokom rata, ali je pričao bosanski jezik živeći u inostranstvu sa svojim roditeljima. Uvijek se osjećao Bosancem, iako je živio u Njemačkoj i Kanadi”, ističe se u tekstu.Dodaje se kako Bosanci i Hercegovci sa velikim nestrpljenjem očekuju početak Mundijala te kako vjeruju da Zmajevi mogu proći grupu F u kojoj se još nalaze Argentina, Nigerija i Iran.

“Nakon što su zabilježili mnoge pobjede u posljednje vrijeme, cijela BiH sada očekuje nove pobjede na Mundijalu u Brazilu. Navijači te zemlje u najmanju ruku očekuju da se BiH plasira među 16 najboljih, odnosno da prođu grupnu fazu, i da pokažu da su i ambiciozni koliko su i optimistični”, ističe novinarka u svome tekstu.Nije zaboravila ni Ivicu Osima, za kojeg kaže da je “mozak fudbala u BiH”, napominjući da i pored činjenice da ima 73 godine, ostvario je historijsku prekretnicu za fudbal u zemlji nakon što je ujedinio podijeljene fudbalske federacije u BiH.

Podsjeća i na njegovu nezaboravnu izjavu da “fudbal može ujedniti zemlju kao što je BiH”.Na kraju naglašava kako će reprezentacija BiH u Brazilu predstavljati čast nacije koja je pretrpjela najteži rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.”Nije bitno kakav će rezultat BiH ostvariti u Brazilu. Ono što je najvažnije je da su oni sada tamo i pored svih nedaća koje je njihova zemlja preživjela. Činjenica da su ti igrači već sada uzor za mlade u BiH je već sada najveća pobjeda za njihovu zemlju”, piše popularni The FIFA Weekly. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku