hamburger-icon

Kliker.info

FIBA odala počast najboljoj bh. košarkašici svih vremena : Legendarna Razija Mujanović u Kući slavnih

FIBA odala počast najboljoj bh. košarkašici svih vremena : Legendarna Razija Mujanović u Kući slavnih

01 Oktobra
05:45 2017

Razija Raza Mujanović rođena je 15. aprila 1967. godine u selu Ratkovići (Opština Čelić), a nakon cijelog života posvećenog košarci, večeras je i zvanično primljena u društvo najboljih, u FIBA-inu Kuću slavnih.

Svečana ceremonija prijema u Kuću slavnih je održana u Ženevi, a uz našu Razu, velika čast je večeras ukazana odabranom društvu, legendarnim košarkašima, Shaquilleu O'Nealu, Toniju Kukoču, Mickeyju Berkowitzu, Valdisu Valtersu i Peri Cameronu, te treneru Dušanu Ivkoviću i američom Dream Teamu.

Razija Mujanović je svoju karijeru počela u Jedinstvu iz Tuzle, ekipi sa kojom je postala i evropski klupski prvak 1989. godine. Najbolja bh. košarkašica svih vremena, i jedna od najboljih u Evropi, se nakon Jedinstva okušala i u mnogobrojnim klubovima u Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Brazilu i Americi.  Nastupala je Razija i u najboljoj ženskoj ligi na svijetu, WNBA, 1998. godine u dresu Detroit Shocka, a uspjehe je nizala i u reprezentativnom dresu, provobitno onom bivše Jugoslavije, a potom i u dresu BiH, od kojeg se oprostila 2007. godine.

Legendarna Razija Mujanović je tri puta proglašena najboljom košarkašicom Evrope (1991., 1994. i 1995. godine), a njen doprinos popularizaciji i razvoju ženske košarke u BiH je, sa sigurnošću možemo reći, nemjerljiv.

(Kliker.info-SportSport)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku