hamburger-icon

Kliker.info

FERK: Odbijeni zahjevi elektroprivreda za povećanje cijena struje

FERK: Odbijeni zahjevi elektroprivreda za povećanje cijena struje

09 Septembra
23:53 2006

Kako su potvrdili  u FERK-u, 11. avgusta predsjedniku FERK-a Risti Mandrapi je upućen  Zahtjev JP “Elektroprivreda BiH“ Sarajevo za promjenu tarifnih stavova, odnosno cijena električne energije za tarifne potrošače u iznosu od  4, 37 posto. Isti dan «Elektroprivreda BiH» je  iz istih razloga zatražila povećanje cijena struje koju isporučuje «Elektroprivredi BiH» u iznosu od 9, 81 posto.  Kao odgovor na zahtjev sarajevskih kolega  18. avgusta «Elektroprivreda HZ HB» je, također, zatražila izmjenu tarifnih stavova, odnosno povećanje cijene struje krajnjim potrošačima za 9, 81 posto. U ovim zahtjevima navedeno je da je povećanje cijene uglja za 12, 5 posto, a s obzirom na činjenicu da ugalj čini 80 posto troškova proizvodnje struje,  došlo je do bitnih promjena u troškovima proizvodnje.
– S obzirom da je u ovom slučaju riječ o događaju na koji nismo mogli utjecati kao zainteresovana strana,  niti ga spriječiti, a koji će dovesti do povećanja cijena troškova koji nisu pokriveni tarifama za tarifne, krajnje kupce, molimo vas da razmotrite donošenje odluke o izmjeni Odluke o tarifnim stavovima, tako da prosječna cijena za tarifne kupce bude povećana za 4, 37 posto – navodi se u zahtjevu kojeg potpisuje generalni direktor «Eelektroprivrede BiH» Enver Kreso. Uz isticanje sličnih činjenica u zahtjevu za povećanje cijene struje koja se isporučuje «Elektropriovredi HZ HB», Kreso navodi da je sadašnja cijena struje «manja od marginalne cijene». Razmatrajući ove zahtjeve na sjednici u petak u Mostaru FERK je donio Zaključak prema kojoj se zahtjevi «Elktroprivrede BiH» odbacuju kao preuranjeni, pa tako i zahtjev «Elektroprivrede HZ HB». 
– Zahtjev se odbacuje kao preuranjen, jer prema važećim propisima nema uvjeta da za pokretanje postupka izmjene cijene električne energije dobivene na temelju kratkoročnih marginalnih troškova energije – navodi se u zaključku FERK-a. FERK je donio i Zaključak u kojem navodi da je pri donošenju svojih odluka ocijenio opravdanost svih relevantnih troškova elektroprivreda za djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe, odnosno za utvrđivanje tarifnih stavova za prodaju struje krajnjim kupcima.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku