hamburger-icon

Kliker.info

Federica Mogherini u Sarajevu : Nema vremena za iste političke greške iz prošlosti

Federica Mogherini u Sarajevu : Nema vremena za iste političke greške iz prošlosti

23 Februara
14:41 2015

FedericaM12Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije  kazala je danas u Sarajevu da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približenja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Ona je u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj drugoj hitnoj sjednici, kojoj je prisustvovalo i 12 delegata iz Doma naroda, poručila je da je danas usvojena istorijska odluka za BiH, ali i napomenula da sada treba snažno krenuti u reforme, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

“BiH je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate istorije, i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja je ima duboke podjele što zahtjeva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedija iz devedesetih ne smiju biti prepreka za napredak”, kazala je.

Smatra da je došlo vrijeme da se iskorite brojni potencijali koje BiH ima, jer građani ove zemlje žele snažniju privredu, povezivanje putevima i željeznicama, odnosno žele bolju budućnost, što će Mogerini snažno podržavati.

Ipak, naglasila je da su nadležnosti za promjene na državnom parlamentu, ali određenu odgovornost imaju i entitetski parlamenti, napominjući da naredni koraci zahtijevaju koordinaciju na svim nivoima.

“Nova inicijativa EU za BiH daje šansu BiH da se približi EU, ali se vi morate usalgasiti oko tog puta i konkretno djelovati i u tome je odgovor zašto je ovo istorijska odluka poslanika i delegata”, pojasnila je.

Ponovila je da Evrospka unija podrazumijeva slobode, ljudska prava i jednakosti te uvažava prava manjina, a poručila je i da nema sumnje da će BiH dati svoj doprinos u okviru EU napora za okončanje podjela na evropskom kontinentu.

Izrazila je zadovoljstvo što je prisustvovala usvajanju ove odluke, najavljujući da će ovaj trenutak biti zabilježen o čemu će lično obavijestiti ministre vanjskih poslova zemalja EU, a potom bi Evropsko vijeće trebalo razmatrati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Političari u BiH, naglasila je, moraće se sada fokusirati na hitne ekonomske i socijalne reforme posebno zbog teške ekonomske situacije u BiH, jer je nezaposlenost u BiH veliki problem zbog čega je važno pokrenuti otvaranaje radnih mjesta.

Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administartivnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

Istaknula je da uspostavljanje efikasnog Mehanizma kooridnacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

“Provedba reformi je ključna u svemu tome, a nakon ovog dana sljedeći korak je realizacija. Ovi prioriteti nisu konačni tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH”, pojašnjava Mogerini.

Zaključila je da je EU snažno opredijeljena za ovu zemlju dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.Izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU) koju je potpisalo Predsjedništvo BiH i predsjednici 14 političkih stranaka, usvojili su danas ranije i poslanici i delegati na odvojenim hitnim sjednicama.

Predsjedništvo BiH usvojilo je i potpisalo 29. januara ovu Izjavu na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, što je kasnije postala inicijativa EU.Kako je ranije najavljeno iz Evropske unije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je potpisan 2008. godine, trebao bi stupiti na snagu.Današnjoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i lideri političkih stanaka te brojni gosti iz međunarodnih organizacija u BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku