hamburger-icon

Kliker.info

Federalni ministar Lasić : Osigurali smo 240 miliona eura, počinje izgradnja 32 kilometra autoceste (VIDEO)

Federalni ministar Lasić : Osigurali smo 240 miliona eura, počinje izgradnja 32 kilometra autoceste (VIDEO)

04 Januara
07:50 2016

LasicDZa Bosnu i Hercegovinu izgradnja koridora 5-C ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Dosad je kroz Federaciju BiH izgrađeno i pušteno u promet 92 kilometra autoceste i ukoliko sve bude u redu, 2016.godine u izgradnji ćemo imati novih 32 kilometra – izjavio je za Fenu federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Prema njegovim riječima, dosad je osigurano 240 miliona eura za izgradnju novih dionica.

– Prioritet je izgradnja dionica od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru, te Zenica jug – Zenica sjever. Osim dionice Počitelj – Buna koja je jednostavna, sve druge su vrlo zahtjevne, posebno zenička zaobilaznica jer su gotovo cijelom dionicom vidljiva klizišta. Vrijedi napomenuti i most Počitelj koji je dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na koridoru 5-C – naveo je Lasić.

U naredne četiri godine, kako je kazao, potrebno je osigurati još 870 milijuna eura da bi Federacija BiH imala završenih 70 posto autoputa na koridoru 5-C.

-Međutim, daljnja izgradnja autoceste neće biti moguća bez povećanja akciza na gorivo. Kreditni kapacitet s 10 feninga je iscrpljen i potreba je ići s povećanjem na 20 feninga jer je to jedini način da bi se održao nastavak izgradnje koridora 5-C – naglasio je Lasić.

Što se tiče nastavka gradnje autoputa prema jugu, Lasić je kazao da je dionica od Konjica do Mostara sjever najteža i najskuplja zbog iznimno nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika terena. Gotovo dvije trećine trase nalaze se na objektima (tunelima, vijaduktima i mostovima). Zbog toga je, naglašava Lasić, potrebno optimizirati trasu i povećati njenu fizibilnost.

Ministar Lasić također navodi da je planirano da dionica Zenica jug – Zenica sjever bude okončana 2019. godine. U toku je izgradnja dionice Svilaj – Odžak, dužine 10,7 km, a završetak izgradnje se očekuje krajem 2017. godine. Prioritet su i brze ceste Lašva – Travnik i Žepče – Tuzla – Orašje.

Nedavno su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali ugovor o zajmu za izgradnju dionica na koridoru 5-C u vrijednosti 80 milijuna eura. Taj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj – Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica.

Lasić navodi da je ugovor s EBRD-om izuzetno važan jer pokazuje sposobnost i opredjeljenje Vlade Federacije BiH i Uprave JP Autoceste FBiH za daljnju izgradnju koridora 5-C. Taj projekat će povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom, te konačno zatvoriti financijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice.

– Izgradnja autoceste zasigurno je jedan od najvećih investicijskih ciklusa i državnih ulaganja posljednjih godina. Međutim, BiH još nije u potpunosti zaokružila financijsku konstrukciju da bismo osigurali završetak koridora 5-C. Neophodno je donijeti niz strateških odluka na entitetskoj razini koji će definirati način financiranja infrastrukturnih transportnih projekata.

Najvažnije je da nema zastoja u izgradnji i da osim zajmova od međunarodnih financijskih institucija pokušamo realizirati projekte i po drugim modelima financiranja kao što je koncesija, javno privatno partnerstvo i slično – zaključio je u razgovoru za Fenu ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku