hamburger-icon

Kliker.info

Federalni istražitelji pretresli stan i kancelariju Rudy Giulianija : Bivšem Trumpovom advokatu zaplijenili kompjutere , istražuju mu poslove u Ukrajini

Federalni istražitelji pretresli stan i kancelariju Rudy Giulianija : Bivšem Trumpovom advokatu zaplijenili kompjutere , istražuju mu poslove u Ukrajini

29 Aprila
03:34 2021

Federalni istražitelji u srijedu su po sudskom nalogu pretresli stan i kancelariju Rudyja Giulianija , ličnog advokata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg gradonačelnika New Yorka, u okviru istrage njegovih poslova u Ukrajini, prenose agencije Reuters i AP.

Giulianijev  advokat Bob Kostelo potvrdio je da je izvršen nalog za pretres, a dnevnik New York Times i AP prenose da su istražitelji, između ostalog, zaplijenili elektronske uređaje tokom pretresa  stana i kancelarije na Mehnetnu. Giuliani  nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Izvršenje naloga za pretres ne znači i da se očekuje podizanje optužnice, ali predstavlja značajno intenziviranje istrage, i ukazuje na to da su zvaničnici organa za sprovođenje zakona ubijedili sudiju da postoji osnovan povod da se vjeruje da bi tokom pretresa njegove  imovine bili otkriveni dokazi o počinjenom krivičnom djelu.

Giuliani je počeo da zastupa Trumpa u aprilu 2018. godine u vezi sa istragom ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine, koju je vodio bivši specijalni tužilac Robert Mueller .

Giulianijva  uloga u Washingtonu bila je složena – bivši gradonačelnik je često sebe nazivao poslovnim konsultantom i advokatom u privatnom sektoru čak i dok je imao pristup centrima moći.

Giuliani  je bio ključan za napore tadašnjeg predsednika Trumpa da pronađe kompromitujuće informacije o demokratskom rivalu Joe Bidenu i da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena i njegovog sina Huntera.

Giuliani  je takođe pokušao da podrije bivšu ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je smijenjena po Trumpovom nalogu, a nekoliko puta se sastao sa ukrajinskim poslanicima koji su objavili izmontirane snimke Bidena u pokušaju da mu nanesu štetu prije izbora.

Dva bivša Giulianijva  saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su za kršenje zakona o finansiranju kampanja i druga krivična djela, a između ostalog su pomagali Trumpovom advokatu da pronađe kompromitujuće informacije o Bidenovima.

Giuliani  je postao poznat tokom 1980-tih, kada je na položaju državnog tužioca na Menhetnu zatvorio lidere pet njujorških mafijaških porodica.

Kasnije je prozvan “gradonačelnikom Amerike” zbog napora da pomogne New Yorku da se oporavi od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Bio je i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2008. godine.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 30 Aprila, 08:29

    BIĆE FRKE KAD SE TRAMP I ĐULIJANI VRATE 2024-e.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku