hamburger-icon

Kliker.info

Federalna pomoć u predizborno vrijeme : Trump potpisao uredbe o ekonomskoj pomoći Amerikancima

Federalna pomoć u predizborno vrijeme : Trump potpisao uredbe o ekonomskoj pomoći Amerikancima

09 Augusta
04:50 2020

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je četiri izvršne uredbe kojima se pruža ekonomska pomoć milionima Amerikanaca koji su ostali bez posla poslije izbijanja pandemije Covida 19.

Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u  New Jerseyu , Trump  je saopštio da će se zahvaljujući uredbama nastaviti isplate federalne pomoći nezaposlenima. Pomoć je iznosila 600 dolara sedmično  a sada će iznositi 400 dolara. Države će pokrivati 25% troškova a federalna vlada preostalih 75%, kazao je Trump.

Uredbama se takođe omogućuje pauza u plaćanju poreza na prihode Amerikancima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Produženo je i odlaganje naplate studentskih kredita, kao i moratorijum na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

Američki predsjednik je optužio demokrate u Kongresu da su u prijedlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma  Nancy Pelosi  i lider senatske manjine Chuck Schumer , oboje demokrate, ponudili su u petak da smanje svoj prijedlog paketa pomoći pogođenima koronavirusom u vrijednosti od 3,4 hiljade milijardi dolara za skoro trećinu, ukoliko republikanci pristanu da povećaju svoju kontra-ponudu – koja iznosi hiljadu milijardi dolara.

Međutim, pregovarači Bele kuće, Steven Mnuchin i šef osoblja Mark Meadows odbacili su ponudu demokrata.

Ono što Trumpove uredbe ne uključuju, a zakonski prijedlog sadrži – je više od 100 milijarde dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na koronavirus, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja se nalazi u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima u iznosu od 1.200 dolara.

Nije jasno da li predsjednik SAD ima ovlaštenja da donosi ovakve odluke i kako bi se one primjenile u praksi. Recimo, ako bi se plaćanje poreza na zarade odložiilo do kraja godine, nije poznato da li bi se oni tada plaćali retroaktivno i da li bi morali da se plate odjednom.

 

Republikanci kažu da nisu zainteresovani za bilo kakav paket pomoći koji je vrijedniji od hiljadu milijardi dolara. Demokrate ne bi pristale na paket manji od dvije hiljade milijardi.

Djeluje da nema mnogo prostora da se ti brojevi približe, a pitanje je i da li će se predstavnici u Kongresu još sastajati, budući da je Kongres na ljetnjoj pauzi.

Milioni Amerikanaca su do nedavno primali pomoć od 600 dolara sedmično, a socijalne službe upozoravaju da bi, ako se isplate ne nastave, mnogi mogli da ostanu bez hrane ili krova nad glavom.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku