hamburger-icon

Kliker.info

FDA dao zeleno svjetlo : Američki regulator odobrio jednodoznu vakcinu komapnije Johnson & Johnson

FDA dao zeleno svjetlo : Američki regulator odobrio jednodoznu vakcinu komapnije Johnson & Johnson

28 Februara
06:04 2021

Johnson & Johnson vakcina  protiv Covida-19 dobilo je zvanično  odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.

Odobrenje je dano dan nakon što je odbor neovisnih stručnjaka dostavio odobrenje vakcine  Upravi za hranu i lijekove (FDA).

To odobrenje je dodatni poticaj američkim naporima pri vakcinacihji  koje se ubrzava nakon sporog uvođenja. Oko 47,2 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu vakcine  protiv Covida-19, izvijestio je u petak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Johnson & Johnson je saoipšptio  da će 20 miliona doza biti isporučeno SAD-u do kraja marta. Tvrtka planira isporučiti 100 miliona doza tokom prve polovine 2021.

Doze se mogu čuvati u standardnom hladnjaku, za razliku od iznimno hladnih uvjeta u kojima moraju biti druga dva cjepiva, ono Moderne i Pfizera/BioNTecha.

Globalno kliničko ispitivanje pokazalo je da je vakcina  Johnson & Johnson učinkovito 66 posto u prevenciji različitih inačica koronavirusa. Imalo je 85-postotnu učinkovitost u zaštiti od teških slučajeva.

Farmaceutska kompanija je sredinom februara  predala zahtjev za odobrenje svoje vakcine  protiv covida-19 u Europskoj uniji, a odluka se očekuje u martu . To jednodozno cjepivo bit će četvrto odobreno u EU-u ako dobije zeleno svjetlo agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku