hamburger-icon

Kliker.info

FBI upozorava : Mogući protesti naoružanih grupa uoči predsjedničke inauguracije u Washingtonu i glavnim gradovima svih 50 država

FBI upozorava : Mogući protesti naoružanih grupa uoči predsjedničke inauguracije u Washingtonu i glavnim gradovima svih 50 država

12 Januara
00:47 2021
?????????????????????????????????????????

Federalni biro za istraživanja (FBI) objavio je upozorenje na mogućnost održavanja protesta naoružanih učesnika u Washingtonu  i prijestonicama svih pedeset država širom Amerike u danima uoči inauguracije izabranog predsednika Josepha Bidena  20. januara, objavila je agencija Reuters – pozivajući se na neimenovani izvor iz federalne agencije za primjenu zakona.

Istovremeno, nakon nasilja koje se prošle srijede dogodilo u kompleksu Capitol hilla, kada je bio pod opsadom dijela pristalica odlazećeg predsednika Trumpa , Nacionalna garda će u prijestonicu Washington  poslati 15.000 pripadnika.

Obustavljeni obilasci

Služba zadužena za održavanje spomenika Georgu Washingtonu  objavila je da će obustaviti obilazak zdanja podignutog u čast prvog predsjednika SAD-a do 24. januara zbog bezbjednosnih razloga i mogućih prijetnji za organizaovanje ceremonije inauguracije.

Takođe, biće zabranjene turističke ture u području spomenika Georga Washingtona  – jednom od najprepoznatljivijih simbola grada.

Isti izvor koji je insisitirao na anonimnosti rekao je da se upozorenje FBI-ja odnosi na period od 16 – 20. januara za prijestonice američkih država – i najmanje još tri dana nakon inauguracije u prijestonici Washingtonu .

Daniel R. Hokanson, šef Biroa Nacionalne garde, izjavio je da očekuje će 10.000 pripadnika te formacije biti u Washingtonu  do subote. Biće angažovani u oblastima bezbjednosti, logistike i komunikacija.

Ukazao je da bi njihov broj mogao biti povećan do 15.000.

Senator Chris Murphy, koji se u ponedjeljak obratio vršiocu dužnosti sekretara za odbranu, izjavio je da nije jasno hoće li Nacionalna garda biti dovoljna za zaštitu prijestonice SAD-a, ili će za to biti potrebne aktivne trupe.

Inače, Tajna služba će sa pripremama tog događaja otpočeti u srijedu, skoro sedmicu dana ranije nego što je bilo predviđeno, nakon prošlonedjeljnih nereda na Capitol hillu kao i bojazni zbog organizovanja novih protesta kojima bi mogla biti ugrožena bezbjednost učesnika ceremonije.

Chad Wolf , vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost, saopštio je da je u svijetlu događaja od prošle srijede, zatražio da Tajna služba bezbjednosne operacijee otpočne 13. umjesto 19. januara.

Federalne, državne i lokalne agencije će nastaviti koordinisanje planova i resursa za taj važan događaj“, saopštio je Wolf.

Prethodno mu se pismom obratila gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser koja ga je pozvala na, kako je navela, primjenu novog pristupa bezbjednosti nakon, kako ga je označila, prošlosedmičnog  terorističkog napada. To je ujedno i njena aluzija na opsadu i upad dijela pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u kompleks Capitol hilla.

Bauzer je zatražila od Vulfa da zabrani javna okupljanja do 24. Januara.

Podsjetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trumpa okupile su se prošle srijede u Washingtonu , na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Truampovih pristalica upao u kompleks Capitol hilla, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

Inače, Odbor za inauguraciju Joe Bidena  saopštio je da će manifestacija biti zasnovana na promociji principa ujedinjene Amerike.

Istovremeno, građanima je upućen apel da ne putuju na ceremoniju inauguracije u prestonicu Washington . Precizirano je i da će u dijelu grada gdje se nalaze najznačanije institucije, spomenci i muzeji, biti postavljeno 191.500 zastava u čast građana koji neće prisustvovati inauguraciji.

Ceremonija preuzimanja dužnosti američkog predsjednika tradicionalno privlači stotine hiljada posjetilaca u američku prestonicu. Taj broj bi, međutim, nedvosmisleno bio manji usljed globalne pandemije Covid-a 19.

Prošle sedmice odlazeći predsjednik Donald Trump izjavo je da neće prisustvovati inauguraciji izabranog američkog predsednika Bidena.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku