hamburger-icon

Kliker.info

FBI steže obruč : Agenti upali u kuću bivšeg šefa Trumpove predizborne kampanje

FBI steže obruč : Agenti upali u kuću bivšeg šefa Trumpove predizborne kampanje

09 Avgusta
22:56 2017

Agenti FBI-a izvršili su pretres doma Paula Manaforta, bivšeg šefa predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa. Agenti su se pojavili prije zore 26. srpnja, bez prethodne najave, uz sudski nalog za pretres s ciljem da zaplijene dokumente i druge materijale, i to dan nakon što se Manafort dragovoljno susreo s osobljem senatskog Odbora za obavještajna pitanja, na kojem bi trebao svjedočiti u sklopu istrage o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore.

Bivši Trumpov šef kampanje već je predavao dokumente kongresnim povjerenstvima koji istražuju uplitanje Rusije.

Specijalni tužitelj Robert S. Mueller III, zadužen za pravosudnu istragu, ovim pretresom pojačava pritisak na Manaforta, koji je već pod serijom istraga raznih aspekata poslovnog i privatnog života. Stručnjaci upućeni u proceduralna pitanja kažu da agenti na pretres sa sudskim nalogom ne dolaze ako ne postoji opravdana sumnja da je počinjeno neko kazneno djelo.

Kako piše Washington Post , Manafortovi saveznici strahuju da Mueller želi montirati slučaj protiv Manaforta nevezano uz predizbornu kampanju, nadajući se da će pokleknuti i pružiti informacije protiv drugih Trumpovih najbližih suradnika samo da ga puste na miru.

Među dokumentima koje je Manafort dao senatskim povjerenstvima nalaze se i bilješke koje je pisao tijekom sastanka s Donaldom Trumpom Jr. i ruskim odvjetnicom, dubinski povezanom s Kremljom, u Trump Toweru u srpnju 2016.

Kako se iz e-mailova može doznati, Trump mlađi dogovorio je sastanak s odvjetnicom i na njega pozvao Manaforta jer je očekivao da će dobiti informacije koje bi mogle u izbornoj kampanji naškoditi protukandidatkinji Hillary Clinton.

Inače, Manafort je 80-ih kao lobist i politički konzultant radio sa stranim klijentima, među kojima su bili i dvojica diktatora koji su tada bili američki saveznici, a prije uključivanja u Trumpovu kampanju radio je u Ukrajini za proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je u međuvremenu svrgnut s vlasti i pronašao utočište u Rusiji.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku